Nakon maski prešao na testove i vakcine: Hadži-Tanović opet dezinformiše javnost

2422

Kardiolog Višeslav Hadži-Tanović jedan je od onih koji tvrde da vakcine protiv koronavirusa nijesu adekvatno ispitane, pa sumnja da mogu uticati na genske promjene kod čovjeka i njegovu mogućnost da stvara potomstvo. Gostujući u Jutarnjem programu TV Prva on je građane zamolio da se ne vakcinišu, jer je prema njegovom mišljenju upitno i samo postojanje koronavirusa. Fragmenti te emisije munjevito se šire društvenim mrežama.

Doktor je tokom svog medijskog nastupa upitao i zašto bi ljudi bili u strahu od virusa, kad navodno,  “nismo sigurni da li je u pitanju običan grip ili korona”.

Netačnim tvrdnjama Hadži-Tanovića Raskrinkavanje se bavilo i ranije.

Kada je riječ o Hadži-Tanovićevim  tvrdnjama da nijedan test ne potvrđuje prisustvo korone te da se njime ne može utvrditi da li je pacijent zaražen kovidom ili nekim drugim virusom, podsjećamo na podatke do kojih su došli naši istraživači.

Svjetska zdravstvena organizacija je navela  da je u roku od dvije sedmice,  nakon što je saznala za prve slučajeve novog koronavirusa, Kina podijelila genetske sekvence sa SZO i širim svijetom, a sarađujući sa partnerskom laboratorijom u Njemačkoj i Univerzitetom Charite, SZO je potom objavila prva uputstva o tome kako postaviti validan test lančane reakcije polimeraze (PCR) za  novi patogen.

I mikrobiolog sa Univerziteta u Saseksu Edvard Rajt, za portal “Medical device“ je objasnio da se PCR testom može dobiti jasna slika širenja bolesti COVID-19 unutar populacije. Rajt je tada kazao da se PCR testovi koriste za direktno otkrivanje prisustva antigena, umjesto prisustva imunološkog odgovora tijela ili antitijela, te da otkrivanjem virusne RNK, koja će biti prisutna u tijelu prije nego što se pojave antitijela ili simptomi bolesti, testovi vrlo rano mogu utvrditi da li neko ima virus.

Činjenica je da je virus SARS-CoV-2 izolovan i da se PCR test u ovom slučaju radi kako bi se utvrdilo njegovo prisustvo, a ne prisustvo bilo čega drugog.

A o tome da li korona virus postoji ili ne, najbolje govore zvanični podaci, prema kojima je,  širom planete,  od posljedica infekcije kovidom 19 preminulo više od dva miliona ljudi.

On je pokušao i da diskredituje vakcinu.

Gotovo identičnim navodima raznih teoretičara zavjere da vakcine izazivaju neplodnost bavili smo se i ranije i objavili tvrdnje Fajzerove predstavnice Džerike Pits, koja je saopštila  da  vakcina nije uticala na plodnost žena.

Takođe, zvanični podaci govore da je u SAD-u, od kraja januara prošle godine, zabilježeno više od 40  hiljada slučajeva infekcije koronavirusom kod trudnica, pa doktorica Meri Džejn Minkin ističe da bi se svaka  neželjena  imunološka reakcija,  manifestovala  komplikacijama trudnoće ili pobačajima, što do sada nije prijavljeno.

Tvrdnje kardiologa  Hadži Tanovića karakterišemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ovaj sadržaj dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Dezinformacija,Pseudonauka