Poruka izvučena iz konteksta, Demokrate nisu pozvale Srbiju da prizna genocid

1873

Uzavrela atmosfera izazvana izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, i dalje traje. Poslednjih dana svjedoci smo prepucavanja zvaničnika Crne Gore i Srbije, ali i konstantnog medijskog dezinformisanja javnosti kada je u pitanju ova tema.

Trend širenja netačnih tvrdnji nastavio se istim intenzitetom kao i prvih dana nakon usvajanja Rezolucije. U prilog tome govore poslednji članci objavljeni u srpskim medijima, koji targetiraju predsjednika Skupštine Crne Gore, Aleksu Bečića i njegovu partiju.

„Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da prizna genocid u Srebrenici!“, naslov je koji možemo pročitati na sajtu agencije Tanjug. Identičan sadržaj prenio je portal Radio televizije Vojvodina.

“Demokrate Alekse Bečića pozvale su danas predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da sad, kad je, kako navode, njegov SPS dio koalicije koja ima apsolutnu većinu u srpskom parlamentu, ukinu Deklaraciju koju su usvojili 2010. godine.“, navodi se u tekstu.

Sličan sadržaj objavljen je i na portalu Sputnjik.rs, a naslov njihovog teksta glasi:

“Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da ukine Deklaraciju o Srebrenici.“

Povod za ovakve tekstove bilo je reagovanje Demokratske Crne Gore na izjave predsjednika Skupštine Srbije, Ivice Dačića koji je poručio Bečiću da nije on taj koji se miješa u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, već da se Podgorica umiješala u unutrašnje poslove Srbije priznanjem nezavisnosti Kosova i usvajanjem Rezolucije o genocidu Srebrenici.

U saopštenju koje su  uputili Dačiću, Demokrate su navele:

„Ako sve ovo što radite nije isključivo pritisak na novu crnogorsku vlast u korist vašeg starog i oprobanog partnera DPS-a, onda – kada već nama zamierate – uz pomoć apsolutne većine u Skupštini Srbije ukinite Deklaraciju o Srebrenici koja jasno priznaje genocid.  Ako je ne ukinete, sva vaša priča je samo za pomoć DPS-u“.

Nedugo nakon pomenutih natpisa u srpskim portalima, oglasili su se iz Demokratske Crne Gore, tvrdeći da je njihovo saopštenje iskorišćeno na manipulativan način i da je tendenciozno iskonstruisan naslov koji u potpunosti mijenja suštinu poruke upućene Ivici Dačiću.

„Prinuđeni smo da reagujemo na veoma tendenciozno iskonstruisan naslov koji u potpunosti mijenja suštinu naše poruke predsjedniku Narodne skupštine Srbije, gospodinu Ivici Dačiću, Naime, naslov koji glasi „Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da prizna genocid u Srebrenici“ uopšte ne odgovara suštini poruke. Čak, ne odgovara niti jednom njenom izrečenom ili neizrečenom dijelu. Poruka je veoma jasno izrečena u tekstu, i u najkraćem glasi da gospodin Dačić i svi oni koji Demokratama i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću lažima pokušavaju inputirati antisrpski karakter i krivicu za navodno proglašenje cijelog srpskog naroda i države Srbije genocidnim to rade za račun povratka na vlast njihovog dugogodišnjeg partnera DPS-a. Ukoliko to nije tako poručili smo, ukoliko je – kao što nije – izjava gospodina Dačića iskrena, sada kada je dio koalicije koja ima apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Srbije ima priliku da ukine Deklaraciju usvojenu 2010. A koja osuđuje zločin „na način na koji je to formulisao“ Sud u Hagu. A kako je Sud u Hagu presudio da je u Srebrenici počinjen genocid, to je sasvim jasno priznanje istog. I iz tog razloga Dačiću ostaje ili da povuče Deklaraciju kako bi dokazao da je njemu zaista do pojma “genocid”, ili da prizna da je sva ova podlo smišljena i veoma pažljivo orkestrirana priča…“, saopštili su iz Demokratske Crne Gore na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

Činjenice nam jasno govore da je Demokratska Crna Gora u svom saopštenju ukazala na to da Srbija takođe ima usvojenu Deklaraciju o Srebrenici, kojom se takođe priznaje genocid  i da su svojim obraćanjem istakli da državni vrh Srbije kritikuje Crnu Goru zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici iako je sama Srbija ranije usvojila sličan dokument.

Iz njihovog saopštenja jasno se zaključuje da oni nijesu pozvali Dačića i Srbiju ni da priznaju genocid u Srebrenici, niti direktno da ukinu Deklaraciju o genocidu, već su kroz političku debatu saopštenjima ukazivali na nedosljednost vlasti u Srbiji, tekstove Tanjuga, Sputnjika i RTV Vojvodina koji su za potrebe naslova izvukli iz konteksta poruku Demokrata, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ovi tekstovi dobijaji i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.


Edit: 28.06.2021.

Portal Lajkaj.com objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.