Poruka izvučena iz konteksta, Demokrate nisu pozvale Srbiju da prizna genocid

1613

Uzavrela atmosfera izazvana izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, i dalje traje. Poslednjih dana svjedoci smo prepucavanja zvaničnika Crne Gore i Srbije, ali i konstantnog medijskog dezinformisanja javnosti kada je u pitanju ova tema.

Trend širenja netačnih tvrdnji nastavio se istim intenzitetom kao i prvih dana nakon usvajanja Rezolucije. U prilog tome govore poslednji članci objavljeni u srpskim medijima, koji targetiraju predsjednika Skupštine Crne Gore, Aleksu Bečića i njegovu partiju.

Sličan sadržaj objavljen je i na portalu Sputnjik.rs, a naslov njihovog teksta glasi:

Povod za ovakve tekstove bilo je reagovanje Demokratske Crne Gore na izjave predsjednika Skupštine Srbije, Ivice Dačića koji je poručio Bečiću da nije on taj koji se miješa u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, već da se Podgorica umiješala u unutrašnje poslove Srbije priznanjem nezavisnosti Kosova i usvajanjem Rezolucije o genocidu Srebrenici.

U saopštenju koje su  uputili Dačiću, Demokrate su navele:

Nedugo nakon pomenutih natpisa u srpskim portalima, oglasili su se iz Demokratske Crne Gore, tvrdeći da je njihovo saopštenje iskorišćeno na manipulativan način i da je tendenciozno iskonstruisan naslov koji u potpunosti mijenja suštinu poruke upućene Ivici Dačiću.

„Prinuđeni smo da reagujemo na veoma tendenciozno iskonstruisan naslov koji u potpunosti mijenja suštinu naše poruke predsjedniku Narodne skupštine Srbije, gospodinu Ivici Dačiću, Naime, naslov koji glasi „Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da prizna genocid u Srebrenici“ uopšte ne odgovara suštini poruke. Čak, ne odgovara niti jednom njenom izrečenom ili neizrečenom dijelu. Poruka je veoma jasno izrečena u tekstu, i u najkraćem glasi da gospodin Dačić i svi oni koji Demokratama i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću lažima pokušavaju inputirati antisrpski karakter i krivicu za navodno proglašenje cijelog srpskog naroda i države Srbije genocidnim to rade za račun povratka na vlast njihovog dugogodišnjeg partnera DPS-a. Ukoliko to nije tako poručili smo, ukoliko je – kao što nije – izjava gospodina Dačića iskrena, sada kada je dio koalicije koja ima apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Srbije ima priliku da ukine Deklaraciju usvojenu 2010. A koja osuđuje zločin „na način na koji je to formulisao“ Sud u Hagu. A kako je Sud u Hagu presudio da je u Srebrenici počinjen genocid, to je sasvim jasno priznanje istog. I iz tog razloga Dačiću ostaje ili da povuče Deklaraciju kako bi dokazao da je njemu zaista do pojma “genocid”, ili da prizna da je sva ova podlo smišljena i veoma pažljivo orkestrirana priča…“, saopštili su iz Demokratske Crne Gore na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

Činjenice nam jasno govore da je Demokratska Crna Gora u svom saopštenju ukazala na to da Srbija takođe ima usvojenu Deklaraciju o Srebrenici, kojom se takođe priznaje genocid  i da su svojim obraćanjem istakli da državni vrh Srbije kritikuje Crnu Goru zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici iako je sama Srbija ranije usvojila sličan dokument.

Iz njihovog saopštenja jasno se zaključuje da oni nijesu pozvali Dačića i Srbiju ni da priznaju genocid u Srebrenici, niti direktno da ukinu Deklaraciju o genocidu, već su kroz političku debatu saopštenjima ukazivali na nedosljednost vlasti u Srbiji, tekstove Tanjuga, Sputnjika i RTV Vojvodina koji su za potrebe naslova izvukli iz konteksta poruku Demokrata, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ovi tekstovi dobijaji i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.


Edit: 28.06.2021.

Portal Lajkaj.com objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.