Recikliranje uz antiNATO narativ: Ukrajinski bataljon Azov negirao da ima veze sa navodnim razapinjanjem Rusa

3272

Da je NATO, čiji je Crna Gora punopravan član nekoliko godina, savez koji podržava zločince, narativ je koji je gotovo stalno prisutan u pojedinim medijima.

Shodno tom narativu, portal IN4S objavio je 12. juna tekst naslovljen:

„(STRAVIČNO) Ukrajinski nacisti razapeli na krst i spalili Rusa: Evo koga NATO podržava!“.

U tekstu se kaže da je redakcija IN4S došla u posjed stravičnog snimka, na kom se navodno vidi kako pripadnici nacističkog bataljona Azov razapinju na krstu a potom spaljuju na lomači pripadnika Donbaskog opolčenija:

„Našoj redakciji nije poznat tačan datum, niti mjesto na kojem se desio ovaj stravični događaj.“

Tekst je prenio i portal Nacionalist.

Iako je video objavljen istog dana na YouTube nalogu IN4S, uz tvrdnju medija da su došli u posjed videa, ukrajinski mediji su o ovome pisali prije više od šest godina, kada je video objavila ruska agencija LifeNews, koja je tada saopštila da je video e-mailom dobila od proruske grupe „Ciber Berkut“.

Ukrajinski mediji navode da se na društvenim mrežama uveliko raspravljalo o video snimku na kom se vidi navodno pogubljenje od strane Azova, ali da su predstavnici udruženja Misanthropic Division preuzeli odgovornost za snimanje, uz objašnjenje da je njihov cilj bilo trolovanje ruskih medija.

Azov je na Tviteru, kao i u saopštenju prije šest godina, kada je video i bio aktuelan, odbacio bilo kakvu vezu sa video snimkom:

„Na video snimku nijesu članovi Azova. Mi smo ratnici, a ne dželati. Ako se neko ime pomene bez prethodno navedenog objašnjenja, bićemo prisiljeni da to smatramo nenamernom provokacijom.“

Iako su predstavnici Azova negirali povezanost sa videom, live blog platforma Pressimus bavila se još prije šest godina pitanjem autentičnosti videa, navodeći da dva ključna segmenta treba tretirati odvojeno: da li je zarobljenik zaista povrijeđen i da li se počinioci zločina predstavljaju tačno.

Autori bloga Pressimusa navode da je video vjerovatno nov, jer se nigdje na internetu nije ranije pojavljivao, da video prikazuje realne scene povrijeđivanja, ali da se ne može utvrditi ko je žrtva, niti ko su počinioci, iako se naljepnica „Azov“ koju nosi jedan od prisutnih, lako može lažirati. Takođe, u više navrata navodni otmičari na snimku govore ruskim jezikom, a ne ukrajinskim.

Bez dodatnih dokaza nije moguće potvrditi autentičnost videa, kao ni ono što se tvrdi u medijima –  da video prikazuje razapinjanje ruskog separatiste od strane Azova.

Ova objava dobija ocjenu recikLAŽA. Tako ocjenjujemo medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.