Postojanje nuklearnog oružja nije laž, nego realnost

1122
nuklearno-oruzje-lazna-vijest

Napad Ruske federacije na Ukrajinu na globalnom planu je opet otvorio temu nuklearnog oružja.

Ona se istovremeno preselila na društvene mreže, na kojima se šire lažne vijesti i teorije zavjere da nuklearno oružje uopšte ne postoji

U jednoj od objava na Fejsbuku se navodi:

Tvrdnje da ne postoji nuklearno oružje su neistinite. To oružje postoji, što je i dokumentovano u prethodnim decenijama.

Izum nuklearnog oružja se vezuje za događaje neposredno prije Drugog svjetskog rata i započet je eureka projektom Lea Silarda (Jevreja mađarskog porijekla), 1933.godine u Londonu, da bi nešto manje od 12 godine kasnije bila prva detonacija, tačnije, 16. jula 1945.godine, kada su SAD testirale prvu nuklearnu bombu na svijetu, u pustinji Novog Meksika.

U članku portala “Newscientist” je objašnjeno da je Silar zaključio da ako bi mogao da se pronađe atom koji je podijeljen neutronima i koji pri tom emituje dva ili više neutrona, onda bi masa ovog elementa emitovala ogromne količine  energije u samoodrživoj, lančanoj reakciji.

Prema podacima američke Asocijacije za kontrolu naoružanja (ACA) devet država u svijetu danas posjeduje nuklearno naoružanje – SAD, Velika Britanija, Francuska, Izrael, Pakistan, Rusija, Indija, Kina i Sjeverna Koreja.

Kako je objašnjeno, danas SAD raspoređuju 1.357, a Rusija 1.456 strateških bojevih glava na nekoliko stotina bombardera i projektila, i modernizuju svoje nuklearne sisteme za isporuku. Bojeve glave se računaju prema odredbama novog START sporazuma, koji je produžen na 5 godina u januaru 2021. 

O razaraćujoj moći nuklearnog naoružanja govori podatak da kada su SAD bacile nuklearnu bombu na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu odmah je poginulo oko 80.000 ljudi, a tri dana kasnije kada je bomba bačena na Nagasaki poginulo je 40.000 ljudi. 

Raskrinkavanje.ba koje je analiziralo slične objave  utvrdilo je da su se članci sa netačnim tvrdnjama u vezi nuklearnog oružja pojavili 2012. godine na “zavjerološkom” portalu Transformacija svijesti, a kao izvor u njemu se navodi strani forum Nuke Lies (Laži o nuklearnim bombama). 

Zemlja je okrugla, a ne ravna 

U ovoj objavi se navodi i neistiniti podatak da planeta Zemlja nije okrugla. To je još jedna od teorija zavjere koje se šire u svijetu o čemu je pisao američki CNN, dok je National geographic pisao o pokretu “ravna Zemlja” koji je poslednjih godina popularan.

Američka svemirska agencija (NASA) objašnjava da ljudi znaju da je Zemlja okrugla više od 2.000 godina. 

Na sajtu državnog Univerziteta Arizona dostupan je članak koji nas upućuje kako da sami zaključimo da je Zemlja okrugla.

Zbog tvrdnji  da ne postoji nuklearno oružje i da zemlja nije okrugla ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu ocjenjujemo i kao “Teorija zavjere”. Tu ocjenu  dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article