ruski-voz-lazna-vijest

Od početka rata u Ukrajini, društvene mreže su preplavljene dezinformacijama. Neke od njih plasiraju pojedinci, dok su druge proizvod ozbiljnih propagandnih mašinerija. Nakon lažnih vojnika, izbjeglica i žrtava na red je došao i “ruski” voz koji prevozi tenkove. 

Snimak je uz srca u bojama Rusije, 19. marta objavljen na stranici “Vijesti Srpske” i za samo nekoliko dana podijeljen je više od hiljadu puta, uz četvorocifren broj komentara. 

I dok je u komentarima odvijala prava navijačka borba, kolege iz AFP-a su dokazale da je riječ o video zapisu koji je star najmanje deset godina, te da nije u pitanju “ruski” voz, već voz u Kanadi. 

To potvrđuje i oznaka CN, što je skraćenica za Kanadsku nacionalnu željezničku kompaniju. 

Ako posjetite sajt kompanije, na naslovnoj stranici možete vidjeti sličnu lokomotivu, kao na snimku sa Fejsbuka.

Takođe, fotografije na sajtu railpictures.net  pokazuju da je u pitanju voz kanadske kompanije.

AFP je kontaktirao Kanadsku nacionalnu železničku kompaniju, koja je potvrdila da nema vozove u Evropi, što dokazuje da se njime nije mogla transportovati ruska vojna oprema. 

Najproblematičnija je starost snimka, jer se on pojavio na internetu, deset godina prije nego je došlo do oružanog sukoba u Ukrajini.

Naime, snimak je na Jutjubu postavljen, još 2012. godine. Tada je u opisu navedeno da je u pitanju voz koji transportuje opremu kanadskih kopnenih oružanih snaga. Pomenuti video materijal ima više od dva miliona pregleda. 

Uzimajući u obzir činjenice da je riječ o kanadskom vozu, te da je snimak ugledao svjetlost dana mnogo prije rata u Ukrajini, ovoj objavi dajemo ocjenu “lažna vijest”. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article