CNN nije pisao o srpskom odmaralištu kao o porušenom hotelu u Ukrajini

1963
cnn-zvonacka-banja-lazna-vijest

Fabrikovanje lažnih vijesti o izvještavanju zapadnih medija u vezi ruske agresije na Ukrajinu ne prestaje da se širi društvenim mrežama. U jednoj od tih Fejsbuk objava je podijeljen skrinšot tvita koji je navodno objavio američki CNN i u kome piše: 

“Ovo su ostaci jednog čuvenog ukrajinskog hotela „Mir“ nakon napada ruskih bombardera. Navodno je to CNN objavio na svom Breaking news nalogu”.

U postu uz ovu fotografiju je navedeno da je riječ o srpskom odmaralištu Zvonačka Banja koje čeka rekonstrukciju i kako se američkom mediju treba zahvaliti za oglas.

Upotrebom ključnih riječi iz navodnog tvita CNN-a ne može se doći do bilo kakvog traga da je ovaj medij na svom Breaking news nalogu objavio ovaj tvit. Uz to, na ovom nalogu CNN-a ne mogu se naći postovi sa heštegom „Ostanite uz Ukrajinu“ koji se nalazi u lažnom tvitu.

Korišćenjem obrnute pretrage slika može se pronaći fotografija iz lažne objave iz ranijeg perioda. Tačnije iz 2010.godine kada je pisano o neuspjeloj rekonstrukciji.

Šef strateške komunikacije u CNN-u Met Dornic za Rojters je kazao da je objava lažna i da CNN nikada tu sliku nije objavio kao dio tekućeg izvještavanja o ratu u Ukrajini.

Od ruske agresije na Ukrajinu CNN je često na meti napada u kojima se tvrdi da širi lažne vijesti o čemu smo već pisali

Kako nije tačno da je CNN objavio ovu informaciju ocjenjujemo kao “lažna vijest”.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article