Antivakserski pokret pri plasiranju dezinfrmacija vrlo često udara na emocije korisnika društvenih mreža.

Što dramatičniji video o navodnoj štetnosti vakcina objave on dopre do više publike.

To je slučaj i sa snimkom koji potiče iz Italije, a dijeli se i na našem govornom području.

Na njemu se vidi kako žena plačući doziva svoju majku.

„Još jedna reklama za popularne “vakcine”… Katanja, Sicilija‼️ Mama žene koju možete čuti na snimku, umrla je 15tak minuta nakon vakcinacije…pripadnici Covid kulta če vjerovatno reći “dobro je, nek nije umrla od Covida”“, poručuje se u opisu.

Bolnica San Marko u Kataniji, u kojoj se navodno, 22. septembra, odigrao događaj, demantovala je da je toga dana bilo vakcinacije.

„Centar za vakcinaciju u San Marko bolnici nije davao vakcine i nije bilo smrtnih slučajeva nakon vakcinacije“, saopštili su iz bolnice za italijansku fakt-čeking platformu Facta.

I iz Kancelarije za COVID-19 hitne slučajeve u području Katanije takođe su demantovali da je žena umrla nakon vakcine i nazvala vijest lažnom. Fakta pojašnjava da nisu mogli otkriti porijeklo videa, ali da su i sicilijanski mediji objavili da je u pitanju lažna vijest.

Portal Live Sicilia objavio je da je ovim povodom kontaktirao policiju i regionalne zdravstvene vlasti i da je kategorički demantovano da je video povezan sa smrtnim slučajem zbog vakcinacije.

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.