Pravoslavlje, kovid i trovanje: Kad prosvjetni radnici šire teorije zavjere

906

Crnogorskoj javnosti poznata učiteljica Rada Višnjić nedavno se pridružila talasu širenja neistina o koronavirusu i vakcini protiv njega.

Ona je na Facebooku objavila svoje viđenje u vezi sa pandemijom koronavirusa i vakcinacijom, a koje je rezultat njenog, kako je pojasnila, opsežnog internet istraživanja.

U objavi koju bi svi koji se već gotovo dvije godine bore sa virusom smatrali uznermirujućom, ova prosvjetna radnica iznosi niz besmislica, od kojih je prva da je se srpski narod i pravoslavlje žele uništiti prosipanjem otrova iz aviona. Ona kao primjer navodi vjerske skupove nakon kojih je povećan broj oboljelih, što ona opravdava navodnim trovanjem, a ne širenjem virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je još prošle godine naglašavano da ne prave razliku između vidova okupljanja i da svako masovno okupljanje predstavlja epidemiološki rizik, kad je koronavirus u pitanju. Ovakve stavove su potvrdili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su povodom ustoličenja mitropolita i planirana dva skupa tim povodom početkom septembra saopštili:

Imajući u vidu način prenošenja koronavirusa, zabrane okupljanja su više nego logične, jer, prema podacima relevantnih zdravstvenih organizacija, da bi se smanjio rizik od prenosa virusa, distanca među ljudima mora biti namjanje jedna metar, dok je dva metra efikasnije. Ukoliko znamo da je koronavirus do sada usmrtio više od 4,5 miliona ljudi na svijetu, a samo u Crnoj Gori 1.986 osoba, jasno je da se radi o globalnoj pandemiji dosad neviđenih razmjera, a ne o namjeri da se uništavaju Srbi i pravoslavlje, kako Višnjić kaže.

Ni njena tvrdnja da je vakcina protiv koronavirusa neispitana i da treba da prođe 10 godina da bi znali je li dobra, nije tačna. Iako proces izrade vakcine obično traje oko deset godina, u slučaju koronavirusa, koji je poremetio svijet kakav poznajemo, uticale su na skraćivanje tog procesa. Ovo svakako ne znači da u slučaju vakcine nijesu preduzeti svi koraci, već samo da su neki od njih sprovođeni paralelno, kako bi se ubrzao razvoj vakcine.

Ona dalje kaže da će se na ljude vršiti pritisak da se vakcinišu kako bi se došlo do brojke od 70% vakcinisanih po svaku cijenu, „iako vakcinisani na gomile budu umirali dok ne ostvare svoj cilj po zadatku SZO“.

Cilj koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija da do sredine 2022. bude vakcinisano 70% populacije u svrhu je iskorjenjivanja pandemije i vraćanja normalnom životu. Da vakcinisani ne umiru na gomile, kako Višnjić tvrdi, govore globalni podaci koji se preslikavaju i na Crnu Goru.

Višnjić u pitanje dovodi i činjenicu da je korona virus, već da se radi o bakteriji, pozivajući se na „svjetske doktore“.

“Svjetski doktori” su zapravo dokazali da COVID-19 ne izaziva bakterija. I ranije su se pojavljivale tvrdnje da je COVID-19 bakterijska bolest i da se može tretirati antibioticima.

“Važno je razumjeti razliku između bakterije i virusa. Bakterije su jednoćelijski organizmi koji mogu živjeti  različitim okruženjima, uključujući i ljudska crijeva gdje pomažu da se svari hrana. I dok su neki tipovi bakterija bezopasni, čak i korisni, druge mogu izazvati bolesti, kao što je upala grla. Virusi su, sa druge strane, manji od bakterija i treba im živi domaćin kako bi se razmnožavali. Oni “operišu” tako što zauzumaju i kriju se unutar ćelija domaćina”, objasnili su iz čuvene američke Mejo klinike za Factcheck.org.

Ona kaže i da su sva istraživanja zabranjena, kao i da se radi po automatizmu, bez ikakve analize i obdukcije.

SZO, kao i kineske zdravstvene vlasti, od početka su saopštavale da oboljenje COVID-19 izaziva virus SARS-CoV-2, novonastala vrsta koronavirusa, a ne bakterija. Uz to, SZO je u smjernicama o sigurnosnim mjerama  za upravljanje tijelima i vršenju obdukcija  pacijenata koji su umrli od koronavirusa dala savjete kako da se u tim slučajevima postupa, bez pominjanja ikakve zabrane obdukcije.

Ovu objavu ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.