Popis, politika i tabloidi: Predlog za izostavljanje pojedinih pitanja iz popisa nije „prljavi plan“ za brisanje Srba

1466

Datum održavanja popisa stanovništva u Crnoj Gori još uvijek nije poznat, međutim to pitanje u posljednje vrijeme itekako izaziva pažnju i predmet je brojnih polemika.

Takve činjenice dovele su do toga da se i mediji u regionu počnu baviti popisom u Crnoj Gori, pa su tako portali Informer i Republika objavili vijesti u kojima tvrde da je propao „prljavi plan“ koji se tiče predstojećeg popisa stanovništva.

„PROPAO PRLJAVI PLAN ZA POPIS U CRNOJ GORI! Pitanja o veri, naciji i jeziku – OSTAJU! Sada su Srbi na potezu!“, naslov je portala Informer.

Slično piše i Republika: „PROPAO PRLJAVI PLAN CRNOGORACA: Na popisu ostaju pitanja o veri, naciji i jeziku“, glasi njihov naslov.

U tekstovima pomenutih portala objašnjeno je da je predlog pojedinih NVO da se na popisu izostave pitanja o vjeri, naciji i maternjem jeziku odbijen na javnoj raspravi koju je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

„Sada je jasno u kom pravcu su se “štelovali” uslovi i atmosfera za evenutalni popis stanovništva u Crnoj Gori, kao i da je namjera bila da se Srbi “izbrišu” iz popisa i Crne Gore“, rečenica je koja se nalazi u oba teksta.

O čemu se zapravo radi?

Opšte je poznato da se dio stranaka parlamentarne većine zalaže da se popis održi što prije, dok pojedine crnogorske nevladine organizacije smatraju da se za popis još nisu stekli uslovi, a uz to i apeluju da na njemu ne budu prikupljani podaci o etničkoj pripadnosti, vjerosipovjesti i maternjem jeziku.

Tu inicijativu najprije je pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju (CDT), što su između ostalog podržali i Juventas, CeMI, DAMAR…

Ovaj predlog podržali su i pojedini članovi opozicionih partija, a on je obrazložen ocjenom da bi prikupljanje podataka o naciji, vjeri i maternjem jeziku moglo negativno uticati kako na kvalitet ostalih podataka, tako i na složenu društvenu situaciju u Crnoj Gori.

Inicijativa grupe NVO razmatrana je u okviru javne rasprave koja je organizovana povodom Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini i donesena je odluka da se ona odbija.

„Odbijen je prijedlog grupe nevladinih organizacija da se na popisu stanovništva u Crnoj Gori izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku. To se navodi u Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi povodom Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini, koju je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Sa ocjenom predlagača nijesu saglasni predstavnici resora Milojka Spajića i Monstata. U obrazloženju odluke da ne prihvate prijedloge ovih organizacija navode da bi “izostavljanje pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku, dovelo do međusobne neusklađenosti i nepovezanosti sa drugim zakonima u pravnom sistemu Crne Gore, što bi bilo suprotno sa Pravno–tehničkim pravilima za izradu propisa”, prenosi portal RTCG.

Činjenice nam govore da je izostavljanje pitanja o naciji, vjeri i maternjem jeziku iz popisa bio jedan od predloga pojedinih NVO koji je ponuđen nakon analize društvene situacije u Crnoj Gori. Uprkos tome pojedini portali u Srbiji pomenutu inicijativu predstavili su kao „prljavi plan Crnogoraca“ kojim su Srbi trebali da budu izbrisani.

Zbog toga, objave sa portala Informer i Republika ocjenjujemo kao teorije zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.