Čipovanje i “Prediktivna” pjesma koja to nije

1539
apokalipticni-planovi

Konstatacija da će nam ugraditi implant u mozak, čipovati nas i kontrolisati nije nova. Zagovarali su je u prošlosti brojni samoproklamovani teoretičari koji u svemu vide najave za “čipovanje”.

Tako kao najavu za čipovanje na društvenim mrežama predstavljaju i muzički spot iz 1985 godine na čijem početku možemo vidjeti ispisan tekst “prediktivno programiranje iz 1985” i djevojku sa bar-kodom na čelu.

“Registrujte ze se danas za vaš lični 666 bar implant” poručuje se na početku spota uz poruke da više neće biti potrebe da se nosi keš ili kreditna kartica nakon ubacivanja implanta.
Kroz pjesmu se izvjesnoj Keti poručuje da ne ide u prodavnicu jer je na kasi čudni čovjek i mjesto gdje će joj skenirati ruku.

U pitanju je spot za pjesmu ,,Cathy don’t go to the supermarket” u u produkciji Family Internationala, koji je još poznat kao Children of God i Family of Love, a sebe su definisali kao kult koji regrutuje mlade ljude da se okrenu kontrakulturama. 

I drugi mediji su prenijeli slučajeve žena koje su imale dodirnih tačaka sa ovom zajednicom i sve priče se podudaraju.

Vjerska zajednica je u jednom periodu brojala oko 10 000 članova, koristila je pop muziku i promovisala seksualnost.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere, jer se svakako ne radi o ni o kakvom “prediktivnom programiranju”, već, kako smo i objasnili, pjesmi kulta iz osamdesetih godina.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article