dritan-klikbejt

Nestabilna politička situacija u Crnoj Gori ovih dana na meti je kreatora lažnih vijesti i dezinformacija. Tako na djelu najčešće imamo manipulacije sa izjavama političara, što se najbolje ogleda u naslovima koji nerijetko obiluju senzacionalizmom. Ovog puta na meti je bio potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović.

Primjer za to je naslov na portalu Nacionalist.rs:

“Dritan dao besu DPS-u: Nudi Milu da im podrži manjinsku vladu”

U tekstu se navodi da je lider građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavio da koalicija “Crno na bijelo” nudi stvaranje manjinske vlade, što je, kako je istakao, jedno od mogućih rješenja krize vlasti. On je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da bi želio da DPS i DF podrže manjinsku vladu.

Konferencija te partije prenosila se uživo, tako da je moguće poslušati šta je tačno Abazović tom prilikom poručio:

“Za DPS i DF ne bi bilo mjesta u manjinskoj vladi. U suprotnom, ta Vlada ne bi bila manjinska… Niko ih ne može osporiti da glasaju, to je ustavno pravo poslanika… Ako se ja budem pitao, biće mjesta i za postojeće ministre u toj Vladi… Ja navijam da nas podrže DPS i DF. Ja sam od DF-a to i tražio.”

Potpredsjednik Vlade je kazao da su svi poslanici, koji dolaze iz redova pozicije i opozicije, dobrodošli da podrže manjinsku vladu, te da bi to bilo “fenomenalno”, ali da za DPS i DF u tome nema mjesta. On time nije “dao besu DPS-u”, kako stoji u naslovu “Nacionalista”.

U nastavku teksta navode da je Abazović ponovio da se DPS neće vratiti na vlast, te da je cilj prijedloga da se odblokira put ka Evropskoj uniji, jer međunarodni partneri traže stabilnost, koju bi trebalo da postignu unutrašnje snage u zemlji.

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu “manipulisanje činjenicama” i “klikbejt”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article