Predsjednik Crne Gore zakletvu polaže pred poslanicima  

843

Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, biće inaugurisan 20-og maja, potvrđeno Raskrinkavanju iz Pokreta Evropa sad. Veliku polemiku u crnogorskoj javnosti izazvala su nagađanja gdje bi se taj događaj mogao odigrati. Tradicionalno, predsjednik je inaugurisan na Cetinju, na sjednici skupštine u Vladinom domu, a na Cetinju se nalazi i rezidencija predsjednika. Međutim, pojavila se mogućnost da će se to desiti u Podgorici. 

To je dalo povoda nekim medijima da razviju dodatne teorije, poput:  

Novi predśednik Crne Gore će najvjerovatnije položiti zakletvu u hramu Crkve Srbije u Podgorici 
 

Kako je portal Voice of Montenegro došao do ove informacije, to nije poznato, ali poznato je da predsjednik zakletvu polaže pred poslanicima. U Zakonu o Predsjedniku, u članu 7, jasno je navedeno:  

“Predsjednik, prije stupanja na dužnost, pred poslanicima u Skupštini Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština) polaže zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost Predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu”. 

Sve sumnje odagnao je Milatović. On je na Tviteru objavio fotografiju zgrade Skupštine i napisao:  

“Inauguracija je svečani čin uvodjenja u predsjedničku dužnost. Ona treba biti primjer najviših demokratskih standarda, i upravo je zato predvidjena u Skupštini Crne Gore. Gradjani su mi dali povjerenje da uradim sve što je u mojoj moći da 🇲🇪 postane istinski demokratsko društvo.” 

Dakle, ni riječi o tome da će se polaganje zakletve odigrati u Sabornom hramu hristovog vaskrsenja u Podgorici, ili u “hramu Crkve Srbije”, kako ga naziva portal VOM.  

Cijela priča oko Milatovićeve inauguracije i razbijanja tradicije zaklinjanja predsjednika na Cetinju, potekla je od nemilih scena sredinom marta, kada je on kao predsjednički kandidat napadnut na Cetinju. 
Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 
In this article