Nema dokaza da je vakcina protiv kovida uzrok smrti modnog kreatora 

773

Najčešći “argument” za dokazivanje teorije zavjere o tome koliko su zapravo vakcine protiv koronavirusa štetne i opasne  jeste ukoliko preminu javne ličnosti koje su prethodno zagovarale vakcinaciju. I baš takvi smrtni slučajevi pokušavaju se predstaviti kao dokaz da su i same javne ličnosti žrtve imunizacije. 

Posljednji primjer je vijest o smrti modnog kreatora Saše Vidića, koju je jedan korisnik Fejsbuka doveo u vezu sa kovid vakcinom. 

“Hteo čovek da putuje na more i planine, a umesto toga otputovao u večna lovišta. Još jedna u nizu žrtava kovid bocke”, naveo je korisnik Fejsbuka u objavi. 

Kao dokaz za tu tvrdnju, autor objave je istakao naslov jednog portala tokom kovid pandemije u kom je Vidić pozvao stanovništvo da se imunizuju, a drugi naslov se odnosi na informaciju o smrti  Vidića. 

Tačno je da je poznati modni kreator u 52. godini preminuo 24. aprila u Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa” u Beogradu.  

Nije zvanično saopšten uzrok smrti Vidića, a srpski mediji spekulišu da je u pitanju sepsa
 
Međutim, jasno je da je informacija o smrti modnog kreatora Saše Vidića povezana sa kovid vakcinom bez ikakvih dokaza. 

Tim Raskrinkavanja je više puta do sada ukazao na neutemeljene tvrdnje o povezivanju kovod vakcina sa smrću javnih ličnosti.  
 
Ovu Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 
 
Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article