Pentagon nije priznao finansiranje ukrajinskih bio-laboratorija 

668

Godinu dana kasnije, dok okončanje ratnih dejstava u Ukrajini nije ni na vidiku, ponovo se pokušava oživjeti narativ da u toj zemlji postoje bio-laboratorije. 

Kreiranje dezinformacija je otišlo i korak naprijed,  pa smo sad dobili i krunski dokaz koji navodno potvrđuje te tvrdnje. 

“Dakle, Vladimir Putin je sve vreme bio u pravu: Američki Pentagon objavio je saopštenje na svojoj službenoj web stranici u kojem se potvrđuje da je financirao 46 ukrajinskih bioloških objekata u posljednjih 20 godina…”, kažu korisnici Facebooka. (1, 2, 3, 4…) 

Navedeni profili uz ovu tvrdnju prilažu i link koji vodi do saopštenja objavljenog na sajtu Ministarstva odbrane Sjedinjenih američkih država (SAD). 

Prije svega, riječ je o izvještaju koji je objavljen 9. juna prošle godine i on ni na koji način ne potvrđuje tvrdnju da je “Pentagon finansirao 46 bioloških objekata u posljednjih 20 godina”. 

U okviru podnaslova “Ukrajina nema program biološkog oružja” u izvještaju se navodi sljedeće:  

“Sjedinjene Države su takođe sarađivale na poboljšanju biološke bezbjednosti, bezbjednosti i nadzora bolesti u Ukrajini kad je u pitanju zdravlje ljudi i životinja, pružajući podršku za 46 mirnih ukrajinskih laboratorija, zdravstvenih ustanova i lokacija za dijagnostiku bolesti tokom posljednje dvije decenije. Programi saradnje su se fokusirali na poboljšanje javnog zdravlja i mjera bezbjednosti u poljoprivredi u vezi sa neproliferacijom”, pojašnjava se u pomenutom izvještaju.  

Navodi se da ovi objekti funkcionišu kao i druge državne ili lokalne laboratorije za javno zdravlje i istraživanje širom svijeta.  

“Štaviše, sva oprema i obuka koju obezbjeđuju Sjedinjene Države podliježu američkim procesima izvozne kontrole, revizijama i zakonima i propisima o nabavci, što obezbjeđuje transparentnost i usklađenost sa domaćim i međunarodnim zakonima”, dodaje se. 

Kao što smo već pisali, laboratorije u Ukrajini postoje. Kao što postoje i u svim zemljama svijeta, gdje naučnici rade na ispitivanju stvari, koje su previše kompleksne i za razumjeti. Ali, kako se proruska propagandna mašinerija “upalila”, tako smo došli i do nešto drugačijeg stanja stvari.  

Kako smo već pisali u jednom od 10-ak tekstova na ovu temu, ukrajinske laboratorije su podržane od strane SAD i taj ugovor je potpisan još 2005

Teoriju da laboratorije sa biološkim naoružanjem postoje u Ukrajini raskrinkavali su svjetski fekt-čekeri, kao što je Politifact, a pisali su i drugi mediji

Ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 
 
Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article