Predstavljanje poslanika Demokrata, a ne prenos vjenčanja

912

Crnogorski nacionalni Javni servis – Radio televizija Crne Gore pod konstantom je pažnjom određenog dijela crnogorske javnosti i na meti stalnih kritika.   

Ono što je s vremena na vrijeme primjetno jeste i pokušaj diskreditacije RTCG-a putem plasiranja dezinformacija upravo na društvenim mrežama. 

Jedan od poslijednih primjera jeste tvrdnja da je Televizija Crne Gore na svom parlamentarnom kanalu prenosila snimak vjenčanja poslanika Demokrata Moma Koprivice. 

„Javni servis RTCG ima novi reality show “Keeping up with Momo Koprivica”!!! U okviru ove emisije Parlamentarni kanal prenosi crkveno vjenčanja Moma Koprivice“, navodi se između ostalog u objavi jednog fejsbuk korisnika. 

U Fejsbuk objavi, tvrdnje su potkrijepljene autentičnom fotografijom na kojoj se vidi Koprivica sa suprugom tokom vjenčanja a u gornjem desnom ćošku primjećujemo logo TVCG. 

Uprkos tome, navodi da je Javni servis na parlamentarnom kanalu prenosio vjenčanje poslanika Koprivice nisu tačni. 

Naime, Javni servis od nedavno emituje emisiju pod nazivom „Upoznajte parlamentarce“.  

U poslednjoj epizodi gledaoci su imali priliku da bolje upoznaju poslanika Koprivicu kroz detalje iz njegovog privatnog života. 

U okviru iste prikazane su fotografije sa vjenčanja poslanika Demokrata, što možemo vidjeti na 24:00 minutu videa

„U emisiji “Upoznajte parlamentarce” na parlamentarnom kanalu, poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica govori o odrastanju, prijateljstvima, porodici“, objavljeno je na portalu RTCG u najavi

Da optužbe na račun Javnog servisa ne stoje dokazuje i činjenica da su u emisiji Upoznajte parlamentarce gostovali i poslanici drugih parlamentarnih stranaka, poput predstavnika DPS-a Aleksandre Vuković i Miahjla Anđušića, poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković, poslanice DF-a Branke Bošnjak… 

Imajući u vidu sam koncept ove emisije, kao i detalje iz epizode sa poslanikom Koprivicom, zaključujemo najprije da uopšte nije prikazan snimak vjenčanja već fotografije, a osim toga, predmet same emisije nije vjenčanje već detalji iz privatnog života crnogorskih političara. 

Kada uzmemo u obzir ove činjenice, jasno zaključujemo da je u objavi na fejsbuku iznijeta netačna tvrdnja – da Javni servis prenosi crkveno vjenčanje Moma Koprivice. 

Zbog toga, ranije pomenutu fejsbuk objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article