Pojava malih boginja u Srbiji i veliki rizik od njihovog dolaska u Crnu Goru, iako je godina 2023, donijela je apele stručnjaka da se djece vakcinišu MMR vakcinom.  

Od poražavajuće činjenice da živimo u društvu gdje se u 2023. godini moraju pozivati roditelji da zaštite djecu vakcinacijom, teža je ona da u 2023. godini različite Fejsbuk stranice i pojedinci na mrežama uporno tvrde da vakcine protiv bolesti, koje su praktično iskorijenjene upravo zahvaljujući imunizaciji, „uništavaju zdravlje djece“. Razloge za ovakve tvrdnje opet nalaze recimo u lažima da je ova vakcina zabranjena u Japanu. Tako se dolazi u situaciju Crna Gora u 2023. godini ima više od 27.000 nevakcinisanih školaraca a oni koji su cijeli život učili i vrijedno radili da bi se borili protiv zaraznih bolesti su napadnuti na svakom koraku.  

Nego, da pređemo na veselije teme. Jedan novoformirani portal upozorio nas je kako nam EU, odnosno Savjet Evrope (da, dobro ste pročitali) vraća vize. To je, prema njihovom pisanju trebalo da nam saopšti Tanja Fajon tokom svog posljednjeg boravka u Podgorici. Ipak, nije rekla ništa na tu temu. Ali rekli su iz Delegacije EU u Crnoj Gori, koju smo pitali da li je ta informacija tačna. Rekli su da nije.  

Idemo na još veselije teme. Skup političkih lidera u Davosu je, očekivano, trigerovao svakog teoretičara zavjere na društvenim mrežama. Kao pečurke nicale su tvrdnje da Svjetski ekonomski forum propagira pedofiliju, da ih štiti 5.000 vojnika, da nas Klaus Švab upozorava na veeeliki kibernetički napad i novu pandemiju… 

Svakako je veselije i etičnije izmišljati stvari o Svjetskom ekonomskom forumu nego o MMR vakcinama.  

Za rat se ne može reći da je veselija tema, ali je svakako neizostavna. Posebno kada se neki od portala sjeti da nas informiše da je Njemačka najavila da ulazi u rat sa Rusijom, iako to Njemačka nije učinila. Ni „zamalo rat“ kakve na Kosovu imamo redovno nije vesela tema, ali eto, postoje oni mediji koji nas, pored svakodnevnih poruka iz EU ubjeđuju da EU ćuti i gleda šta se dešava.  

Ni mizoginija nije vesela pojava, pa čak ni kad je božićna. Ipak, ima i onih koji su spremni da tvrde da su žene nekada na Božić tražile oprost od svojih muškaraca za svoja nedjela koja su počinila tokom godine. Očigledno da ima i onih koji bi da im se opet traži oprost.  

Život faktčekera ne bi potpun da makar jednom mjesečno ne ispliva neka neistina o Putinu. Nije ni Putin vesela tema, ali stara neistina da je on kao mladi i talentovani KGB-ovac pratio Ronalda Regana po Moskvi i jeste pomalo zabavna, kao i to da se neko sjeti da pored svih dostupnih izvora, televizija, interneta i zvaničnih sajtova ustvrdi da je Viktor Orban u novogodišnjem obraćanju rekao da će Mađarska da napusti EU „koja je ispala LGBT porodica“.  

Ni smrt nije vesela tema. Ali što ćemo, svi umiru. Ipak, neki, poput Pape Benedikta, ako pitate pojedine portale, unaprijed određuju zvanice za sopstvenu sahranu.  

In this article