Predstavnica Fajzera nije objelodanila do sada nepoznate informacije o vakcini 

653

Više od dvije godine je prošlo od početka kovid pandemije, a teoretisanju o učinkovitosti vakcina ne nazire se kraj. Naročito ne na društvenim mrežama. 

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu, u kojoj autor tvrdi da vakcina proizvođača Fajzer ne sprječava trasmisiju Covid-19: 

Ova i slične objave (1, 2, 3, 4) koje insinuiraju da je kompanija Fajzer „zvanično priznala da je prevarila milijarde ljudi“, odnose se na javnu debatu u Evropskom parlamentu o proizvodnji, te distribuciji vakcina između ostalog, a u kojoj je učestvovala i predsjednica međunarodnog tržišta kompanije Fajzer, Dženin Smol

Tokom javne debate održane 10. oktobra, odnosno pred posebnim odborom za pandemiju Covida-19, holandski političar Robert Ros pitao je predstavnicu Fajzera da li je njihova vakcina protiv kovida testirana u pogledu sprječavanja transmisije virusa prije distribuisanja na tržište. 

Smol je dala odgovor koji je otkrio „globalnu prevaru“. 

Holandski političar Ros je iskoristio izjavu predstavnice Fajzera za video koji je podijelio na svom Fejsbuk i Tviter nalogu. U dva minuta, Ros je nastojao da obesmisli svrhu kovid pasoša i sam proces imunizacije. Kako tvrdi, „milioni ljudi širom svijeta su se osjetili primoranim da se vakcinišu zbog mita da na taj način štite druge oko sebe“. 

Međutim, poznate informacije, Ros je uvio u novi celofan, „objelodanjujući“ svijetu „skandalozno“ saznanje. 

Prije odobrenja Fajzer vakcine, kompanije nije klinički ispitivala smanjuju li vakcine širenje ili prenos virusa među ljudima, niti je ikada tvrdila da je vršila klinička ispitivanja.  

I taj podatak je bio poznat još u novembru 2020. godine, nedugo nakon što je vakcina odobrena. U evaluacionoj studiji pojašnjeno je da je kompanija Fajzer vršila ispitivanja i procjene bezbjednosti vakcine i njene učinkovitosti u sprečavanju bolesti kovid 19. 

Generalni direktor, Albert Burla u intervjuu za “NBC News” je početkom decembra iste godine naveo da još uvijek nije jasno da li vakcinisane osobe mogu da budu nosioci virusa, te da ga prenesu drugima. 

Zatim je uslijedila i institucionalna potvrda. Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) objavila je sredinom decembra svoje odobrenje za hitnu upotrebu Fajzer vakcine, navodeći da nema dostupnih podataka o tome da li je vakcina spriječila prenošenje virusa sa osobe na osobu. 

Ovim tvrdnjama se bavio i fakt-čeking platforma Politifakt. Portparol kompanije Fajzer, Endrju Vidger, potvrdio je za tu platformu da su detalji kliničkog ispitivanja faze 3 poznati od 2020. godine, kao i da cilj  istraživanje nikada nije bilo proučavanju transmisije među ljudima. 

Ujedno, vakcinacija nikada nije bilo jedini uslov za dobijanje kovid potvrde. Uredba Evropske unije definiše da osoba koja nije željela ili iz nekog razloga nije mogla da se vakciniše, kovid potvrdu je mogla obezbijediti na osnovu dokaza o negativnom testu ili na osnovu potvrde da je preboljela virus: 

Dakle, „šokantna“ izjava predsjednice za međunarodna tržišta kompanije Fajzer nije nikakav novitet, jer su date informacije bile dostupne u javnosti od početka pandemije. 

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.