Prijavi kokošku: Prevencija bolesti a ne bezrazložna zabrana 

221

Britanske vlasti pooštravaju pravila u cilju suzbijanja ptičjeg gripa. Bilo ko ko drži makar jednu jedinku živine/ptica moraće da se registruje, a pravila su do sada nalagala da to moraju uraditi samo farmeri koji drže 50 ili više njih, piše Telegraf.  

Ova informacija ubrzo je dobila novi kontekst.  

Na društvenim mrežama, uz apokaliptičnu fotografiju kreiranu uz pomoć vještačke inteligencije, pojavila se tvrdnja:

Škotska: od 01. Rujna 2024. Kazne zatvora i do 6 mjeseci za makar samo jednu neprijavljenu kokoš.  
SVE JE TO ZA VAŠE DOBRO. 

Neke od postova prati tekst:  

Mislite da je šala,nije! 
Dobro jutro narode cenzuriranog kokošinjca 

A, zatim su uslijedili komentari, poput:  

Nacizam na djelu …ili mi iki oni…izbodeni su regrutirani za njih koji prezive,sve je jasnije,a ovca sve vise slijepa 

To i nama žele uvesti, ja se tim zločinačkim zakonima i zločinačkim sucima koji buju to provodili neču nikada pokoriti niti po cijenu života jednom se tiranima mora reći dosta ovo je linija 

Korona je bila uvertirica…vodenasta predigra 

Ova mjera, dakle, nije ekskluzivna za Škotsku, kao što se tvrdi na Fejsbuku, već za cijelu Veliku Britaniju. Informacija o visokim, pa čak i zatvorskim kaznama, je tačna. Međutim, kontekst je manipulativan. U tekstu Telegrafa, na koji se takođe poziva u objavi, kaže se:  

“Promjena je osmišljena da pomogne u ograničavanju širenja visokopatogenog ptičjeg gripea, koji je doveo do ubijanja miliona živine i smrti oko 50.000 divljih ptica od 2021. godine u najvećoj epidemiji u Velikoj Britaniji.  

Bilo je nekoliko slučajeva infekcije kod ljudi, a otkriven je i kod drugih sisara uključujući lisice, vidre i foke.  

Znaci infekcije kod ptica uključuju otečene glave, gubitak koordinacije i uvrtanje vrata i glave.  

Ujedinjeno Kraljevstvo je zvanično proglašeno slobodnim od ptičjeg gripa prošle nedjelje, ali promjene treba da ograniče buduće izbijanje bolesti.  

Vlada je rekla da će registracija (onih koji drže živinu/ptice) obezbijediti da dobijaju važne novosti o lokalnim epidemijama ptičjih bolesti i informacije o pravilima o biološkoj bezbjednosti kako bi pomogli u zaštiti svojih jata.” 

U pitanju, dakle, nije nacizam, cenzura ili neka vrsta predigre, već nova mjera prevencije bolesti, koja je prema podacima SZO od 2003. odnijela više od 450 ljudskih života. 

Sporna objava dobija ocjene dezinformacija i teorija zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article