Anketa CGO nije usmjerena protiv Srba, niti joj je cilj diskreditacija te nacije

3222

Politika često ima bitnu ulogu u stvaranju dezinformacija. Politika često stvara dezinformacije targetiranjem organizacija i pojedinaca koji nisu po volji nekim partijama i političarima.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je prošle nedjelje rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je za njihove potrebe sprovela agencija DAMAR, a u kojima se između ostalog ističe da dvostruko manje građana smatra da Crna Gora ide u dobrom pravcu nakon promjene vlasti.

Rezultate ankete CGO-a prenijeli su brojni domaći mediji apostrofirajući neke od zanimljivih podataka. Međutim, na sebi svojstven način, o ovom istraživanju pisali su i pojedini mediji iz regiona.

Tako imamo priliku da se uvjerimo u članak portala Novosti.rs, koji tvrdi da je anketa koju je organizovao CGO zapravo usmjerena protiv Srba.

„ANKETOM PROTIV SRBA: Pozadina ispitivanja javnog mnjenja crnogorske nevladine organizacije CGO“, naslov je njihovog teksta u kojem se između ostalog navodi:

„Iza objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela agencija “Damar” za potrebe Centra za građansko obrazovanje (CGO) nalazi se samo još jedan u nizu pokušaja diskreditovanja srpskog naroda u Crnoj Gori. Da je riječ o novoj šovinističkoj farsi svjedoči obrazloženje izvršne direktorke CGO Daliborke Uljarević koja je navela da izrazito nezadovoljstvo kretanjem crnogorskog društva ispoljavaju mladi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci i Hrvati, dok su nacionalno opredijeljeni Srbi i građani nižeg obrazovnog nivoa optimističniji da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu.“

Povod za ovakve ocjene, portal Novosti je vjerovatno našao u izjavama pojedinih crnogorskih političara koji su se obrušili na direktoricu CGO-a Daliborku Uljarević nakon što su objavljeni rezultati istraživanja.

Primjer za to je i tvrdnja poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića koji je kazao da je Uljarević „pogazila sve principe i pokazala mržnju prema Srbima“.

Zogović nije jedini koji je iznio teške optužbe na račun direktorice CGO, a na njegovu izjavu reagovali su iz Akcije za ljudska prava (HRA), poručivši da bi poslanik DF-a trebalo se izvini Daliborki Uljarević zbog toga što je optužio da mrzi cijeli narod samo zato što nije dobro razumio nalaze istraživanja koje je CGO naručio od agencije Damar.

Pojedini članovi vladajuće strukture u Crnoj Gori, kao i dio domaćih i regionalnih medija tvrde da je pozadina ovog istraživanja pokušaj diskreditacije Srba, međutim to je svakako stvar lične percepcije jer su podaci iz ankete javno dostupni i potkrijepljuju sve ono što je prezentovano od strane CGO i njegove direktorice.

Sa druge strane, iza nalaza istraživanja koji kaže da su ljudi koji se izjavšnjavaju kao Srbi ocijenili da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu, vjerovatno stoji činjenica da je konstituent trenutne vlasti i prosrpski Demokratski front, čije biračko tijelo svakako čine pripadnici te nacije.

Rezultati istraživanja koje je sproveo DAMAR za potrebe CGO, nisu nikakva tajna, već su javno dostupni, a dostupni su i podaci koji pokazuju da je anketa sprovedena na 1007 ispitanika, pri čemu je objašnjena i metodologija.

Imajući u vidu sve ove činjenice, tekst portala Novosti u kojem se navodi da je anketa zapravo „šofinistička farsa usmjerena protiv Srba“ dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

__

Edit: 01.11.2021.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.