Prizor na nebu u Turskoj nesvakidašnji ali ne i “novonormalan”

427

Pojedini korisnici društvenih mreža, osim što su stručni za dezinformisanje javnosti, postali su i eksperti za različite atmosferske pojave.

U jednoj objavi, korisnica Fejsbuka je podijelila video i fotografiju, zabilježene u Turskoj prošle nedjelje, uz komentar da prikazuju “nenormalan” oblak.

“Turska/Bursa, sasvim nenormalan, pardon, novonormalan oblak”

Na internetu i društvenim mrežama često se dijele fotografije neba i formacije oblaka koje su “postignuće” fotošopa, međutim fotografija u ovoj Fejsbuk objavi je vjerodostojna.

Iako je fascinanta i nesvakidašnja, nije nenormalna pojava. Riječ je o lentikularnim oblacima, koji su zaista rijedak prirodni fenomen.

Na veb sajtu NASA-e objašnjeno je da se oblaci formiraju u trenutku kad jaki vjetrovi duvaju preko složenog terena, uzrokujući da se vodena para u vazdušnoj masi naizmjenično kompresuje, zatim dekompresuje i tako kondenzuje u oblike koji otprilike odražavaju teren ispod. Oni su takođe skoro sigurni pokazatelji turbulencije.

(Fotografija: Fox Weather)

Formacija oblaka prikazana na fotografijama nastaje najčešće zimi, ali ih je moguće zapaziti i tokom drugih perioda godine.

Međunarodni stručnjak za vremenske prilike, Maršal Šepard je, u Forbsovoj analizi ovog fenomena, objasnio da [JJ1] kapljice oblaka ili čestice leda uzrokuju da se svjetlost širi ili savija kada prolazi kroz uski dio ili preko jedne od ivica. U određenim vrstama oblaka mogu se vidjeti blistave boje.

Brojni svjetski, ali i regionalni mediji su izvijestili o pojavi lentikularnog oblaka u Bursi.

Dakle, formacija oblaka i nebo zabilježeno u Turskoj su svakako prizor koji se ne gleda svakog dana, ali nije nenormalna pojava.

Objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.


In this article