Da li ste gledali naučno-fantastični film “The Core” odnosno “Jezgro”? One koji jesu, filmsko ostvarenje je sigurno zamislio, a prikazani scenario možda čak i uplašio. Za one koji nisu gledali, slijedi spojler – zemljino unutrašnje jezgro prestalo se rotirati, a jedini spas je bila aktivacija nuklearne bombe unutar samog jezgra, kako bi ga reaktivirali i sačuvali planetu Zemlju.

Informaciju o navodnoj promjeni u unutrašnjoj sferi Zemlje nedavno ste mogli pročitati u brojnim regionalnim ali i domaćim medijima.

“Zemljino jezgro se zaustavilo, možda promijeni smjer kretanja” naslov je članka koji su prenijeli brojni mediji: RTCG portal, Kodex, Pcnen, RTS, B92, Hype TV, Bijeljinapress.com portal, Izprveruke.rs., Hercegovina, Nezavisne novine, 021 portal, Ekspres.net, Original magazine.

Na društvenim mrežama je ova informacija dobila i drugi kontekst. 

“NATO i Ruske rakete zaustavile rotaciju zemljinog jezgra”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

Tvrdnja o zaustavljanju Zemljinog jezgra potekla je od studije objavljene 23. januara u časopisu Natura Geoscience. Međutim, naučnici ni u jednom trenutku nijesu rekli da se Zemljino jezgro zaustavilo već da je došlo do – usporavanja rotacije.

Za ovu studiju, naučnici su koristili bazu podataka o zemljotresima kako bi ispitali ponašanje čvrstog unutrašnjeg jezgra Zemlje tokom vremena, navedeno je na veb stranici Scientific American, na kojoj se objavljuju vijesti iz oblasti nauke.

“Istraživači su upoređivali talase potresa iz 1964. godine kako bi pratili promjene u načinu na koji se jezgro može kretati tokom vremena. Ako su u pravu, okretanje jezgra sada malo zaostaje za ukupnom planetom”.

Geofizičar sa pekinškog univerziteta u Kini i jedan od autora studije, Sjaodong Song, pojasnio je da je usporavanje rotacije zabilježeno i ranije, kao i da će se nastaviti.

Rotacija unutrašnjeg jezgra može uticati na ukupni okret Zemlje u najboljem slučaju i doprinijeti fluktuacijama u magnetnom polju planete, navedeno je u članku Scientific American.

“Pretpostavljamo da će se usporavanje rotacije nastaviti u narednim godinama i decenijama, a trebalo bi da možemo to da vidimo da u [našem] relativno kratkom vremenskom okviru čovječanstva”, kazao je Song.

Astrofizičarka, Tijana Prodanović, objasnila je da se zemljino jezgro nije zaustavilo, već da se prestalo okretati brže od omotača jezgra. Ona je ukazala da su mediji nalaze studije djelimično modifikovali, kako bi objasnili ovu pojavu.

“Ključne riječi koje su najčešće bile izostavljene i dovele do zabune je da je u pitanju rotacija unutrašnjeg zemljinog jezgra u odnosu na zemljin omotač. Znači, čvrto unutrašnje jezgro usporava u odnosu na omotač u kom leži zemljina kora”, objasnila je Prodanović na svom Instagram profilu.

Dakle, u tumačenju portala ove naučne studije, izgubljena je suština ključnih nalaze – zemljino jezgro se ne zaustavlja, a čovječanstvo ne čeka epilog iz naučno-fantastičnih filmova.

“Ništa se ne zaustavlja, već samo čvrsto unutrašnje jezgro koje je išlo brže sada malo usporava, tako da se može desiti da ga spoljašnji omotač prestigne i kada se desi preticanje, onda vam se čini kao da se onaj ko ga pretiče zapravo zaustavlja i da kreće u rikverc, a ustvari se oba kreću naprijed. Ovo je moguće zato što je spoljno zemljino jezgro tečno. Ne čeka nas kataklizma a la The Core”, zaključila je astrofizičarka.

Ovom tvrdnjom se navio i fakt-čeking tim Full Fact, koji je u svojoj analizi ukazao da je unutrašnje jezgro možda prestalo da se rotira brže od omotača.

Zbog činjenice da se zemljino jezgro nije zaustavilo i da čovječanstvo ne čeka apokaliptični epilog, medijske objave portala ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Svakako da iza te pojave ne stoje NATO alijansa, niti ruske rakete, te Fejsbuk objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article