“Projekat ljudsko meso” nije kanibalizam već umjetničko djelo

629

Konceptualna umjetnost označava pojam široke primjene koji se danas koristi u širem značenju za skoro svaki oblik umjetnosti koji nije moguće svrstati u tradicionalne kategorije. Njena ljepota je u subjektivnom i širokom tumačenju. Ipak, ni samo tumačenje umjetnosti nije toliko široko da bi moglo opravdati (ne)namjerno kreiranje dezinformacija i stvaranje opšte zabune.

“Stravično – Projekt ‘Ljudsko meso’ – jedan je od naslova koji se našao na internetu. U samom tekstu pomenutog članka navodi se da postoji određeni projekat kojim se posjetioci sajta, na kojem je objavljen, pozivaju da doniraju ljudsko meso.

“Prošle godine pokrenut je vrlo zanimljiv projekt za spas Zemlje, za borbu protiv klimatskih promjena i naravno – za naše bolje sutra. Voljela bih da je u pitanju neka satira, ali… Riječ je o ‘Human Meat Project’ (Projekt Ljudsko Meso). Voditelji ovog “projekta” su naravno stručnjaci i znanstvenici koji su procijenili da jedno prosječno ljudsko biće od 165cm/55kg može nahraniti do 40 ljudi. Također, hvale se kako je to meso oslobođeno okrutnosti, brutalnosti i klanja. Na vama je samo da donirate, a oni će vam ispitati kvalitetu da bi procijenili je li vam meso spremno za objed” – navodi se između ostalog u tekstu.

Ovakvu medijsku objavu jedva su dočekali korisnici Fejsbuka, koji su zaključili da je u pitanju kanibalizam. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Pregledom veb sajta projekta, uvjerili smo se da je na početnoj strani zaista istaknuto da jedno tijelo može nahraniti 40 osoba, uz poruku da bismo “zajedno mogli da završimo globalno gladovanje, prenaseljenost i klimatske promjene”, kao i da sajt sadrži brojne druge informacije o doniranju ljudskog mesa, postojećim donorima i slično…

Međutim, objašnjenje samog projekta “skriveno” je u dijelu veb stranice koju većina nas najčešće ne čita, a u njemu je objašnjeno da svakako nije u pitanju kanibalizam.

Inicijatori projekta ovom idejom željeli su da dokažu da korisnici interneta olako shvataju uslove korišćenja koje prihvataju, a cijeli sajt je zapravo umjetnička izložba.

Konceptualni umjetnički projekat

Objašnjenje projekta je navedeno u kategoriji “Politika uslova korištenja”.

Na sopstvenom primjeru, autori projekta dokazuje činjenicu da korisnici interneta prilikom posjete različitim veb stranicama ne čitaju uslove korišćenja.

“Cilj našeg projekta je da se pozabavi pravima korisnika u svakoj digitalnoj aplikaciji(ama) i digitalnoj platformi(ama) na koje se primjenjuju uslovi digitalne usluge i politika ugovora. Projekat Human Meat je konceptualni umjetnički projekat koji podstiče javnost da pročita politiku i uslove korišćenja i pokazuje kako usluge kompanije ograničavaju naša prava”, pojašnjavaju inicijatori projekta.

Na veb sajtu je nedvosmisleno istaknuto, u pomenutoj kategoriji, da je u pitanju “konceptualni umjetnički projekat i da se neće izvoditi u stvarnom životu”. Dodatno je posjetiocima objašnjeno da će se podaci koje ostavljaju na veb sajtu koristiti za unaprjeđivanje budućih umjetničkih projekata koji bi trebalo da prikažu stvarno stanje društva u kojem živimo.

“Sa podacima koje ste ostavili, možemo prikupiti podatke koji će pomoći umjetniku da dalje razvija svoje konceptualno umjetničko djelo. Naš cilj je da stvorimo umjetničko djelo koje što vjerodostojnije predstavlja savremeno društvo i koje može biti prihvaćeno od umjetničkog svijeta i svijeta van umjetnosti”, dodaje se u objašnjenju.

Navodima da je projekat Human Meat zapravo projekat koji poziva na kanibalizam bavili su se fakt-čekeri iz Snopes-a, USA Today, AP-a, PolitiFact-a.

Medijsku i objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article