kiril-lazna-vijest

Sa ratom u Ukrajini i sankcijama koje je zapad uveo Rusiji, krajem ljeta dobar dio Evrope se zapitao – otkud energenti da se pregura zima? Slično pitanje postavila je i švajcarska vlada, pa je donesen plan u slučaju krize. U njemu se navodi nekoliko stepena ušteda električne energije, ali samo u slučaju da to bude neophodno. Među mjerama su i gašenje video igrica, zabrana grijanja bazena, pa sve do ograničene upotrebe električnih automobila. 

Baš ta posljednja informacija zaokupila je pažnju javnosti i javila se nova dilema: da li Švajcarska zabranjuje upotrebu zelenih vozila.  

Jedan od naslova u medijima glasi:  

ŠVAJCARSKA planira da ZABRANI ELEKTRIČNE AUTOMOBILE 

Ovaka formulacija je pogrešna. U nacrtu “Uredbe o ograničenjima i zabrani korišćenja električne energije” švajcarske vlade, na trećem stepenu eventualnih restrikcija, navodi se:  

“Privatna upotreba električnih automobila dozvoljena je samo za apsolutno neophodna putovanja na posao, u šoping, posjetu doktoru, odlazak na religijski obred, sud…” 

Iz toga je jasno da se ne govori o zabrani, govori se o ograničenju upotrebe. Pritom, još jednom, radi se o nacrtu Uredbe koja bi stupila na snagu ukoliko se za to ukaže potreba.  

Ali, kako sada stvari stoje, takve potrebe u Švajcarskoj trenutno nema. Kako prenose tamošnji mediji, aktuena energetska situacija je povoljna. Tim prije što su jesen i zima bile blage, pa su rezervoari energenata puniji nego što je bilo ko očekivao, ili što je bilo prethodnih godina. Zato i svjetski mediji pišu o sagi sa električnim automobilima u toj zemlji i poručuju da restrikcija na vožnju najvjerovatnije neće ni biti. 

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article