Zelenski ponovo bježi – samo u tvrdnjama kreatora klikbejt sadržaja

471
boskovic-klilbejt

Od početka rata u Ukrajini razni analitičari daju proizvoljne prognoze – kako će se rat završiti, da li je ruska agresija opravdana ili ne, a često slušamo i teorije o predsjedniku Ukrajine, Volodimiru Zelenskom. Do sada smo pisali o tome da on nije promovisao nacističke simbole, da nije pobjegao iz zemlje prerušen u ženu, kao i da nije pobjegao u Poljsku. 

Kako tada, tako i danas na snazi je narativ da će Zelenski prije ili kasnije pobjeći, opet, u Poljsku. Na jednom portalu pojavio se naslov:  

PUKOVNIK MEKGREGOR: Zelenski beži u Poljsku, Rusija pobeđuje 

Povod za ovakvu tezu je stav nekadašnjeg američkog zvaničnika Daglasa Mekgregora, koji je iznio u jednom podkastu. On nije rekao da Zelenski bježi u Poljsku, već da misli da će Rusi morati da krenu na, kako ga je nazvao, režim Zelenskog, pod pretpostavkom da on i njegovi “drugari” ne pobjegnu u Poljsku ili negdje drugo. Taj razgovor moguće je poslušati na Jutjubu

Interesantno je i to što sporni tekst već u prvom pasusu demantuje sam sebe. Za razliku od naslova, u lidu se kaže: “… a, Moskva će se obračunati sa kijevskim režimom, osim ako Zelenski i njegovi prijatelji ne pobegnu u Poljsku ili negde drugde.” 

Ko je Daglas Mekgregor? 

Penzionisani američki pukovnik Daglas Mekgregor, kojeg pro-ruski mediji vole da citiraju, bio je savjetnik američkog ministra odbrane u mandatu Donalda Trampa, mada je na toj funkciji bio manje od tri mjeseca. I prije tog naimenovanja važio je za kontroverznu ličnost zbog stavova o rasizmu, migrantima itd. Bar tako pišu američki mediji. Od početka rata u Ukrajini stavio se na stranu ruske propagande i, između ostalog, stava je da su “Rusi previše nježni u Ukrajini”, te da je Zelenski “marioneta”.  

Mekgregorovi stavovi i analize možda iziskuju jednu širu analizu sa strane provjere činjenica. Ali, do tada, ova vijest dobija ocjenu – klikbejt. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article