Promjena granica na Balkanu nije zahtjev Brisela

2058

Tema broj jedan u regionu prethodnih dana je tzv. “non pejper” – dokument koji predlaže iscrtavanje novih granica na Balkanu.

Uprkos skepsi i oprezu sa kojim su mediji izvještavali o ovoj temi, bilo je onih koji su informacije iz dokumenta, iskoristili za konstruisanje pogrešnih i zlonamjernih tvrdnji.

Tako je portal rtvbn.com u naslovu čitaoce informisao da Brisel traži nove granice. Međutim, u tekstu se Brisel ne pominje ni u jednoj rečenici, već se tvrdi ono što je predmet “non pejpera” – rascjep u Bosni i Hercegovini i stvaranje Velike Albanije i Velike Srbije.

“Dokument o podjeli BiH: Brisel traži nove granice”, naslov je koji je plasirao portal rtvbn.com.

Isti naslov, imao je i portal istokrs.com dok je i sadržaj teksta identičan – takođe se nigdje ne pominje Brisel.

“Non pejper” za koji se još ne zna da li je i kako dospio do Brisela, a koji je pripisan premijeru Slovenije Janezu Janši, prenio je prvo portal politički.ba, a potom i mnogi drugi mediji u regionu.

Dan poslije, dokument sa svim detaljima “o završetku raspada Jugoslavije”, objavio je slovenački portal necenzurisano.si.

Sve ove objave, prvo je demantovao premijer Slovenije Janez Janša, navodeći da se poslednji put sreo sa Mišelom prošle godine i dodao da je teško fizički mogao da mu bilo šta preda u februaru ili martu ove godine.

„Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a ovakvim navodima se pokušava spriječiti taj cilj“ napisao je slovenački premijer.

Odmah nakon objave o non paperu, oglasili su se i iz EU.

Iz kabineta predsjednika Evropskog saveta Šarla Mišela za Tanjug kažu da ”ne mogu da potvrde” da je on dobio tzv. ”non paper” u kome premijer Slovenije Janez Janša govori o ”završetku raspada Jugoslavije” kao o jednom od prioriteta nastupajućeg slovenačkog predsjedavanja EU.

Iako su mediji nastavili da prenose informacije o Janšinom „non pejperu“ za koji ni sa jedne relevantne adrese nije stigla zvanična potvrda, demant informacije stigao je i iz Evropske komisije.

Portparol EK Peter Stano, rekao je da nijesu upoznati sa dokumentom, koji je navodno Janša uputio Mišelu.

“Mi definitivno nijesmo primili, imali uvid niti smo upoznati sa takvim dokumentom, zato ne mogu da komentarišem pretpostavljene teme tog non pejpera“, rekao je Stano novinarima u Briselu, poručujući da je stav Evrope, kada je u pitanju mijenanje granica – jasan: Ne treba mijenjati ništa u tom smislu.

Iako se još uvijek ne zna odakle je dokument potekao – ono što je jasno je da nije iz EU. Zbog toga se navodi portala rtvbn kao i istok.rs. u kojima se u naslovu tvrdi da Brisel traži promjenu granica ocjenjuju kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

RTV BN: Dezinformacija Istokrs: Dezinformacija

In this article