Opet isplivala stara dezinformacija: PERUANCI NE KORISTE MORSKU SO DA „UBIJU“ KORONU

1383

Medicina se, najkraće rečeno, bavi dijagnostikom, preventivom i terapijom fizičke i psihičke bolesti čovjeka. Zvuči jednostavno, ali stručnjaci koji su izabrali ovaj poziv, gotovo čitavog života, danonoćno izučavaju nove metode kojima bi spasili nečiji život, odnosno preduprijedili pojavu opakih bolesti.

Međutim, dezinformatori na društvenim mrežama, pokušavaju obesmisliti svako ozbiljno istraživanje kao i novije i kompleksnije metode liječenja.

Posljedica toga su video snimci, koji promovišu “jednostavna rješenja” za velike probleme, a jedan od njih, je za kratko vrijeme postao viralan.

Naime, glavna akterka snimka tvrdi da je koronavirus u Peruu, osujećen upotrebom morske soli, pa poručuje da vakcine nijesu potrebne.

“Upravo sam dobila link iz Perua, radi se o tome da su ljudi pronašli lijek protiv korone a taj lijek imamo svi kod kuće, a to je morska so.”

Pojašnjavajući “proceduru” pojasnila je da se kašičica soli grgolja tri do četiri puta dnevno, a zatim proguta sa malom količinom tople vode, kako bi se navodno, promijenila pH vrijednost u organizmu.

“Po autimatizmu ta ista morska so stvara sluz u nosu i plućima što ne dozvoljava dalje širenje virusa i po automatizmu ga ubija” kazala je ona.

Peruansko Ministarstvo zdravlja (MINSA) ne preporučuje grgoljanje a zatim gutanje morske soli sa toplom vodom. U svom vodiču naslovljenom “Kako spriječiti korona virus?” nadležni  pominju pranje ruku, nošenje maski i držanje distance, ali nema nijedne jedine riječi o morskoj soli.

AFP je provjerio njene tvrdnje i ustanovljeno je da nijesu tačne, jer peruanske vlasti ne preporučuju morsku so kao lijek, a doktori je ne koriste da bi „eliminisali“ koronavirus.

Takođe u vodiču nazvanom “Hrana za ljude sa COVID-19” ne pominje se morska so, a MINSA oboljelima od kovida zapravo preporučuje da izbjegavaju “pržene, zaslađene ili slane” orašaste plodove i sjemenke.

Na pitanje AFP-a o morskoj soli kao “lijeku”, peruanski infektolog Huan Selis Salinas  odgovara:  

“Nema uputstava da se koristi morska so osim u netačnim porukama koje cirkulišu. Nije tačno da to daje bilo kakav rezultat i mi ni ne razmatramo njenu upotrebu. Ono što je jasno doktorima koji se svakodnevno susreću sa pacijentima je da oni koji vjeruju u te ‘ljekove’ dolaze u bolnicu u ozbiljnom i teškom stanju”

AFP Factual, servis za provjeru činjenica na španskom, razobličio je i tvrdnje da stavljanje soli u grlo može promijeniti pH vrijednost.

Huan Karbaljeda, istraživač u argentinskom Udruženju virusologa, poručuje da ništa ne može modifikovati pH vrijednost ljudskog tijela.

Nivo pH — što je engleska skraćenica za “potential of Hydrogen” – je mjera kisjelosti ili alkalnosti rastvora. Voda ima pH 7; bilo koja vrijednost niža od 7 je kisjelost a veća od toga je alkalnost, kako objašnjava američka naučna agencija USGS.

Napomenimo i da prekomjerna upotreba soli može biti opasna jer povećava krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti i šloga, navodi se na sajtu američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ova tvrdnja bila je aktuelna i prošle godine, kada su je analizirale kolege sa partnerskog portala Raskrinkavanje.ba.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article