Promotivni snimak iz bolnice predstavljen kao lažiranje pandemije

1633

U želji da svojim pratiocima „dokažu“ da je COVID-19 svjetska zavjera, dezinformatori često zkoupotrebljavaju fotografije i snimke, stavljajući ih u potpuno netačan kontekst.

Svjedočili smo tvrdnjama da je sahrana i priprema groblja za preminule od koronavirusa u Brazilu snimljena u studiju, da u Kini na autoputu uzimaju analne briseve vozačima, da bi se opet jedan video na fejsbuku zloupotrijebio za tvrdnje da koronavirus ne postoji.

Ovoga puta, društvenim mrežama kruži video na kojem se vidi bolnica, njeno osoblje u zaštitnim odijelima kao i ekpia koja snima i fotografiše scenu u kojoj zdravstveni radnici guraju krevet sa pacijentom.

„EVO DOKAZ STA ĆEŠ JOŠ Ako ti kažem da ovo nije sa snimanja filma… već pravljenje scenarija za tebe.. da te što više prepadnem.. oćeš li mi vjerovati ako ovo vidiš svojim očima.. ili ćeš mi i dalje reći da sam teoretičar zavjere… i da to što te zatvore u kući bez ikakvih primanja rade za tvoje dobro“, navodi se u opisu videa.

Riječ je o snimku iz Izraela i, naravno, ne radi se ni o kakvom „scenariju“, niti lažiranju.

Zapravo, medicinski centar Šamir u Jerusalimu, pretvorio je svoj podzemni parking u prostor za dodatnih 150 kreveta pacijenate zaraženih korona virusom. Oni su video objavili na svom zvaničnom YouTube kanalu.

Portparol medicinskog centra Šamir kazao je za holandski DPA da je snimak zapravo demonstracija kako će hitni slučajevi biti primani u rekonstruisani dio parkiga.

„To je dio promotivnog videa. To što vidite je naš novi parking za hitne slučajeve. To je demonstracija kako garaža može postati bolničko odjeljenje“, pojasnio je on.

O preuređenju garaže u bolničko odjeljenje pisali su i izraelski mediji, a objavljeno je i na zvaničnom sajtu bolnice.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article