Zafir Hadžimanov preminuo nakon prve doze vakcine, nije bio zaštićen, niti je umro od vakcine

1966

COVID-19 odnio je milione života širom planete, a među njima i mnoge poznate ličnosti, glumce, muzičare…

S pojavom vakcine protiv ove bolesti i početkom imunizacije intenzivirale su se tvrdnje da su neke od poznatih ličnosti koje su preminule od posljedica koronavirusa zapravo umrle od vakcine.

Takav primjer je i smrt proslavljenog muzičara Zafira Hadžimanova, čija se smrt odmah pokušala povezati sa vakcinom.

Hadžimanov je sa pratiocima na Fejsbuku podijelio status, kada se vakcinisao, 5. marta

Dvanaest dana kasnije, tj. 27. marta, vijest da je u 78. godini od posljedica zaraze koronavirusom, Hadžimanov, nažalost, preminuo.

Ubrzo su uslijedila dijeljenja njegovog statusa o vakcinaciji uz poruke:

Druga glasi:

Kada je riječ o smrti Zafira Hadžimanova, ona nije obavijena bilo kakvim velom tajnosti, niti je za nju odgovorna vakcina. Ono što govore stručnjaci a naša platforma uporno ponavlja, ponovo je pojasnio, džez muzičar Vasil Hadžimanov, koji je bio izrevoltiran neukusnim objavama, na Fejsbuk zidu, svog preminulog oca.

Hadžimanov je o ovim neistinama govorio i u posebnom Fejsbuk statusu.

I iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pojasnili su da se vakcine koje su odobrene primaju u dvije doze, i da je nakon prve doze potrebno dvije nedjelje ili više da bi se formirala antitijela.

Dakle, najugledniji svjetski stručnjaci iz oblasti medicine su bezbroj puta istakli da se visok procenat zaštite od koronavirusa, postiže tek nakon druge primljene doze vakcine, protiv korona virusa. Zbog toga se i preporučuje da osoba bude maksimalno izolovana,  u periodu između prve i druge doze vakcine, kako u međuvremenu ne bi došlo do infekcije. 

Zafir Hadžimanov nije bio zaštićen od virusa, niti je umro od vakcine, pa ovoj objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.  

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article