Propaganda bez kraja: Ne, Zelenski nije pobjegao iz Ukrajine

2371

Od trenutka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara krenula je propaganda diskreditacije ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na društvenim mrežama i u medijima koji podržavaju politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina. U cilju diskreditacije Zelenskog skoro svakodnevno se plasira lažna vijest da je pobjegao iz Ukrajine. Takve vijesti dolaze čak i od najviših ruskih zvaničnika.

Predsjednik ruske Državne dume, Vjačeslav Volodin objavio je informaciju da je Zelenski napustio Ukrajinu i da se nalazi u Poljskoj. Ta tvrdnja je završila na Fejsbuku na našem govornom području, gdje su dijeljeni članci medija u kojima je prenijet stav ruskog zvaničnika.

Brojni su portali sa našeg govornog područja koji su prenijeli tu informaciju – Borba, Avaz  Objektiv, Srbijadanas, Novosti, Vijestisrpske, Informer, 24sedam, Pobednik i Glas Javnosti.

Svjetska javnost imala je priliku još na samom početku invazije na Ukrajinu da se uvjeri da Zelenski nema namjeru da bježi, kada je zvanično saopštena informacija da je on odbio ponudu SAD-a da ga evakuišu iz glavnog grada Ukrajine. Tu informaciju je najprije objavila Ambasada Ukrajine u Velikoj Britaniji, na Tviter nalogu

„Borba je ovdje, potrebna mi je municija, a ne prevoz, poručio je Zelenski SAD-u“, navodi  ambasada u tvitu i dodaje da su Ukrajinci ponosni na svog predsjednika.

Tog dana rano ujutro oglasio se Zelenski u video objavi iz Kijeva.  

„Ovdje sam. Ne spuštamo oružje. Branićemo svoju zemlju, jer naše oružje je istina, a naša istina je da je ovo naša zemlja, naša zemlja, naša djeca i mi ćemo sve ovo braniti. To je to. To je sve što sam htio da vam kažem. Slava Ukrajini”, dodao je on.

Zelenski se i 4. marta, kada je objava ruskog zvaničnika završila u medijma, obratio iz zgrade Predsjedništva u video poruci, koja je podijeljena na njegovom zvaničnom Fejsbuk nalogu, što prati tekst:

„Nastavljamo da se borimo, čuvaćemo našu zemlju, oslobodićemo našu zemlju, hvala našim herojima“.

Da je Zelenski od prvog dana invazije u Ukrajini jasno je iz gotovo svih objava koje su dostupne na njegovom zvaničnom Fejsbuk nalogu, u kojima se javnosti obraća iz zgrade Predsjedništva u Kijevu. Posljednja video objava je bila sinoć iz kancelarije predsjednika. 

O lažnim vijestima da je prvi čovjek Ukrajine pobjegao iz države pisali smo i ranije.

Iz svega navedenog  objavu ocjenjujemo kao „lažnu vijest“. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__

Edit: 11.3.2022.

Potal SrbijaDanas objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 21.10.2020.

Portal 24sedam.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article