Bizarne tvrdnje: Zelenski nije pobjegao prerušen u ženu

2769
vladimir-zelenski-lazna-vijest

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već duže od nedjelju dana. I dok Rusija svoje akcije u toj zemlji naziva “specijalnom operacijom” uporedo se u medijima i na društvenim mrežama vodi “specijalni rat”, pri čemu dezinformatori ne biraju sredstva u širenju lažnih vijesti. Pojedini portali sa našeg govornog područja, kao i korisnici društvenih mreža pozivajući se na “diplomatske” i “dobro obaviještene izvore” u nekoliko navrata plasirali su lažne vijesti da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napustio zemlju.

Prvo je navodno napuštajući Ukrajinu “u zamjenu za slobodu Rusima dao šifre turskih dronova”, zatim su širene teorije zavjere da on obmanjuje narod u kojima se analizirala njegova odjeća, pa čak i brada, a sada je, vjerovali ili ne, objavljena informacija da je Zelenski državnu granicu prešao prerušen u ženu.

“Vladimir Zelenski, kontroverzni sada već bivši predsednik Ukrajine pobegao je iz države u kojoj je obavljao funkciju predsednika! Ovaj sramni, kukavički čin napuštanja zemlje koja je u ratu, još je veći jer je to uradio na krajnje bizaran način – kamuflažom u ženu! Naime, Zelenski je primećen u dugačkoj koloni ukrajinskih izbeglica na granici sa Poljskom, iako je bio obučen kao žena, i odmah je fotografisan, a te fotografije zapalile su društvene mreže…”, navodi se u objavi na Facebooku koju prati link članka sa sajta Prst.rs.

Ovu vijest prenijeli su i portali Nacionalist.rs, Novatv.rs , Patriot.name

Prije svega, Vladimir Zelenski nije bivši predsjednik Ukrajine, već aktuelni i svoju funkciju redovno obavlja u skladu sa nadležnostima i obavezama koje ona sa sobom nosi.

Netačno je da je predsjednik Ukrajine napustio zemlju, pogotovo ne na bizaran način kako se to navodi u objavi koja je predmet ove analize.

Fotografija na kojoj se vidi Zelenski sa maramom na glavi (što je manipulativno predstavljeno da se prerušio u ženu da bi prešao granicu) je autentična, ali ona potiče iz perioda kada se sadašnji ukrajinski predsjednik bavio glumom i karijeru gradio u popularnoj humorističkoj seriji “Sluga naroda”.  (Fotografija je objavljena još krajem 2016.godine, a TV serijal je emitovan sljedeće godine o čemu su ukrajinski mediji pisali ovdje i ovdje).

Zelenski je u više navrata poručio da neće napustiti Ukrajinu. Mediji su još 26. februara izvijestili da je ukrajinski predsjednik odbio ponudu SAD da bude evakuisan iz zemlje.

“Nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju”, rekao je tada Zelenski u poruci snimljenoj ispred zgrade predsjedništva u Кijevu.

I dan ranije objavio je video sa saradnicima, takođe snimljen ispred zgrade predsjedništva, među kojima je premijer, njegov šef kabineta i ostali. Tom prilikom je poručio da su svi oni tu, kao i vojnici i građani, kako bi odbranili nezavisnost i državu.

U većini video obraćanja, koja se gotovo svakodnevno objavljuju na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, kao i u medijima  se vidi da je Zelenski u zgradi Predsjedništva u Kijevu, što opovrgava tvrdnje da je napustio zemlju.  Takođe, ukrajinski predsjednik je u utorak (01.03.) putem video-linka govorio na hitnoj sjednici Evropskog parlamenta (EP).

Informaciju da je „Zelenski primijećen u dugačkoj koloni ukrajinskih izbjeglica na granici sa Poljskom“ nije objavio nijedan relevantan izvor u svijetu, niti postoje drugi dokazi koji bi potvrdili tačnost tih navoda.

Zbog svega navednog ove objave ocijenili smo kao “lažna vijest”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article