Rusija je obilježila još jedan deveti maj, Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom. S obzirom na to da se u Ukrajini vodi rat, ili zbog nekog drugog razloga, ovogodišnja manifestacija nije bila tako spektakularna, a to su primijetili i zapadni mediji. Osim događaja na Crvenom trgu, pažnju javnosti privukla je jedna zanimljiva informacija, a koja simultano dolazi iz SAD i Njemačke. 

RT Balkan objavio je snimak iz tri dijela na kojem se vide Bijela kuća, njemački Bundestag i navodno zgrada UN-a, a na kojima su se pojavili digitalni ispisi. Video prati tekst:  

“Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada” – osvanulo na zidu Bele kuće 
U noći 9. maja na zgradama Bele kuće, UN u SAD i Rajhstaga u Nemačkoj anonimni izvršioci priredili su svetlosni šou povodom Dana pobede. 
Na zidovima Bele kuće i zgrade UN bio je istaknut natpis: “Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada”. 
Na zidovima berlinskog Rajhstaga bio je natpis: “Pobedili su dedovi i pobediće unuci!”. 

S obzirom na to da je malo vjerovatno da bi se ovako nešto moglo desiti na tako važnim i čuvanim objektima, uslijedio je fekt-čeking, koji govori da je videom manipulisano. 

Njemački Correctiv je uradio temeljnu analizu kojom se došlo do podataka da je: video u kojem se vidi Bijela kuća objavljen na Shutterstock-u 2016, video zgrade Bundestaga je takođe iz 2016, a portparol Bundestaga Sven Goran Mej za Correctiv je potvrdio da projekcije natpisa nije bilo; na kraju – video u kojem se navodno vidi sporni ispis na zgradi UN-a, u stvari ni ne prikazuje zgradu UN-a, već  zgradu misije SAD pri UN.  

Sve to dovodi do zaključka da je video montiran i da su poruke “Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada” i “Pobedili su dedovi i pobediće unuci” naknadno ubačene. 

Zbog navedenih činjenica, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article