Proslava fudbalske titule na ulicama Pariza, a ne protest protiv epidemioloških mjera

1148

Teoretičari zavjere koji žele da nas ubijede da su mjere protiv koronavirusa neopravdane, često ne oklijevaju u tome da za demonstriranje svojih tvrdnji, koriste i informacije koje su potpuno netačne, izvučene iz konteksta ili izmišljene.

Tako je i jedan od prepoznatih protivnika mjera protiv kovida Saša Borojević, iskoristio fotografiju iz Francuske kako bi nam dočarao nezadovoljstvo naroda uvedenim mjerama.

“Francuski mediji kažu da je ovde 18.000 ljudi.  Srpski mediji i ne izveštavaju o ovome. Naše pravo da znamo sve” navodi se u fejsbuk objavi Borojevića, gdje u komentaru pojašnjava da je slika sa protesta iz Pariza od ove godine.

Međutim, kao što je smo i ranije objavljivali, Borojević i njemu slični, iskoristili su fotografiju sa proslave fudbalske titule Francuske od prije tri godine.

Fotografiju je snimio fotograf AFP-a, Ludovic Marin, 15. jula 2018. godine kada je par stotina hiljada navijača francuske reprezentacije proslavljalo pobjedu na Svjetskom prvenstvu.

Iako su u Francuskoj aktuelni protesti kojima se prkosi mjerama protiv kovida, objava Borojevića nije sa jednog od tih događaja. Zbog toga dobija ocjenu “Reciklaža” i “Manipulacija činjenicama”

Ocjenu Reciklaža dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja, dok je “manipulacija činjenicama” dodijeljena objavi u kojoj se koriste poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.