Proslava fudbalske titule na ulicama Pariza, a ne protest protiv epidemioloških mjera

1010

Teoretičari zavjere koji žele da nas ubijede da su mjere protiv koronavirusa neopravdane, često ne oklijevaju u tome da za demonstriranje svojih tvrdnji, koriste i informacije koje su potpuno netačne, izvučene iz konteksta ili izmišljene.

Tako je i jedan od prepoznatih protivnika mjera protiv kovida Saša Borojević, iskoristio fotografiju iz Francuske kako bi nam dočarao nezadovoljstvo naroda uvedenim mjerama.

Međutim, kao što je smo i ranije objavljivali, Borojević i njemu slični, iskoristili su fotografiju sa proslave fudbalske titule Francuske od prije tri godine.

Fotografiju je snimio fotograf AFP-a, Ludovic Marin, 15. jula 2018. godine kada je par stotina hiljada navijača francuske reprezentacije proslavljalo pobjedu na Svjetskom prvenstvu.

Iako su u Francuskoj aktuelni protesti kojima se prkosi mjerama protiv kovida, objava Borojevića nije sa jednog od tih događaja. Zbog toga dobija ocjenu “Reciklaža” i “Manipulacija činjenicama”

Ocjenu Reciklaža dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja, dok je “manipulacija činjenicama” dodijeljena objavi u kojoj se koriste poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.