Francuska policija podržala zdravstvene radnike – i to prošle godine

3266

Francusku su prethodnih dana potresali brojni protesti protiv novih mjera koje tamošnja vlast pokušava da uvede kako bi spriječila širenje koronavirusa i olakšala četvrti talas pandemije.

Protestovalo se širom zemlje, a na pojedinim protestima bilo je i manjih nereda.

Protesti protiv mjera savršena su prilika za širenje dezinformacija. Kao po komandi, društenim mrežama krenuo je da se širi video na kojem se vidi francuska policija kako aplaudira koloni demonstranata, uz tvrdnju da se policija pridružila protestu protiv mjera.

Kao prvo, originalni video nema veze sa aktuelnim protestima u Francuskoj.

On je snimljen u junu prošle godine u Nimu. Takođe, nema nikakve veze sa protestima protiv  mjera koje država uvodi za suzbijanje pandemije.

Policija je tada aplaudirala zdravstvenim radnicima koji su protestovali tražeći reforme zdravstvenog sistema, reformisanje funckionisanja bolnica zbog pandemije koronavirusa.

Dakle, niti je policija stala na stranu demonstranata, niti se radi o aktuelnim protestima u Francuskoj.

Zbog toga smo ovu objavu ocijenili kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.