Iako među korisnicima interneta koji nam „otvaraju oči“ vlada novi trend – širenje neistine o srčanim udarima kod sportista zbog vakcine, ne zaboravljaju se ni stariji trendovi poput lažnih protesta protiv mjera za suzbijanje virusa.

Recept ostaje isti, nađe se dovoljno impresivna fotografija sa nekog masovnog skupa i on se odmah proglasi protestom protiv vakcinacije, kovid propusnica, „kovid fašizma“…

Ovoga puta protest je smješten u Berlin.

„NEMAČKA, Berlin….13. decembar…. NAJVEĆI PROTEST do sada……‼‼ 👉👉 PROTIV mera, protiv 2G sistema, BLOKIRALI su saobraćajnice…!!! Bili su tu i poljoprivrednici sa traktorima, velikom poljoprivrednom opremom…. Procenjuje se da je više od 10.000 vozila zakrčilo kolovoze…“, tvrdi autor objave.

Protest jeste bio u Berlinu, itekako je bilo i traktora na njemu. Ali, ne zbog bilo čega povezanog sa pandemijom.

Snimak je, kako je objavio Rojters, nastao još 2019. godine.

Poljoprivrednici u Njemačkoj su 2019. godine nezadovoljni politikom vlade u oblasti kojom se bave, organizovali protest i traktorima došli do Brandenburške kapije. Mediji su izvijestili da ih je bilo 10.000 sa 5.000 vozila, a procjene su išle i do 40.000 demonstranata.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.