Recikliranje ratnog zločinca: Fotografija iz 2014. predstavljena kao aktuelna vijest

2510

Veličanje ratnih zločinaca trend je koji je ponovo zaživio na Balkanu prethodnih dana i sedmica. Pojedinci ne zaziru od ispisivanja grafita posvećenih ratnim “herojima” i pokliča istima, do objava u kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci. Tu su i mediji da sve to manje ili više vjerodostojno prenesu.

Tako je i portal in4s, poznat po nacionalističkim objavama, prije nekoliko dana iskoristio staru vijest za promovisanje “herojstva” Ratka Mladića.

Isti tekst objavio je i Alo.

Ista objava koju su podijelili In4s i Alo dijelila se na Fejsbuku i u julu ove godine.

Šta je sporno u ovoj objavi?

Fotografija na kojoj se vidi da su navijači rimskog Lacija navodno istakli transparent posvećen Mladiću kruži internetom još 2014.godine, a ne od decembra 2021.

 O tome svjedoči i objava portala koreni.rs koja je objavila ovu vijest aprila 2014.

Navijačka grupa o kojoj je pisao in4s, ugasila se 2020. godine, što je još jedan dokaz da ovog mjeseca nisu mogli razviti transparent posvećen Mladiću, iako se prethodnih dana, sprski ekstremisti trude da ožive svog generala.

Takođe, ne postoji dokaz da je fotografija uopšte i vjerodostojna.

Imajući u vidu da je in4s iskoristio staru vijest kako bi ponovo, po ko zna koji put aktuelizovao veličanje Mladića, ocjena ovog članka dobija ocjenu Reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

___
Edit: 22.12.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.