Netačno da je 60.000 građana odbilo treću dozu vakcine

1023

Vakcina protiv koronavirusa i dalje je omiljena tema teoretičara zavjere i pogodno tlo za širenje dezinformacija. Tako se Facebook-om dijeli informacija da je 60.000 kovid potvrda poništeno zbog treće doze, uz ocjenu:

„I u Crnoj Gori došlo do masovnog osvešćivanja – 60.000 NE buster ‘spasonosnoj i bezbednoj’… VEST KOJA OHRABRUJE…..‼ BUDE SE LJUDI…….‼‼“

Međutim, radi se o informaciji koja ne ukazuje ni na kakvo „buđenje“ ili „osvješćivanje“ ljudi. Uvidom u kompletan tekst, odnosno izjavu za Dan predstavnika Ministarstva zdravlja Crne Gore, direktora Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandra Sekulića, jasno je da on samo upućuje na činjenicu da je 60.000 građana izgubilo pravo na kovid potvrde koje više nijesu validne, jer još uvijek nijesu primili treću dozu šest mjeseci nakon revakcinacije. U tekstu se kaže:

„On upozorava da to predstavlja dodatni epidemiološki rizik, jer zbog pada imuniteta sebe i svoje najbliže izlažu velikoj opasnosti. On ističe da svakodnevno pokušavaju da animiraju građane da prime treću dozu, ali i prvu i drugu.“

Preporuka zdravstvenih vlasti s početka oktobra je da se omogući administriranje treće doze vakcine protiv COVID-19 za cijelu populaciju punoljetnih građana nakon proteklih najmanje pet mjeseci od druge doze vakcine, osim u izuzetnim slučajevima.

Ovdje se, dakle, ne radi o odbijanju građana da prime treću dozu uslijed njihovog osvješćivanja, već o jednostavnoj informaciji da je osobama koje su revakcinisane ili su preboljele COVID-19 prije više od šest mjeseci sada već vrijeme za još jednu dozu vakcine, kako bi ojačali svoj imuni sistem i zaštitili se od razornog dejstva virusa. Zbog nevalidnosti potvrde, njima je sada onemogućen pristup, između ostalog, ugostiteljskim objektima, što predstavlja jednu od mjera Ministarstva zdravlja za suzbijanje širenja zaraze i podsticanje građana da se vakcinišu.

Dakle, kako je sasvim jasno iz izjave Sekulića, ne radi se ni o kakvim herojima antivakserima koji su se osvijestili i odbijaju da se vakcinišu, već o 60.000 građana koji su svakako već dva puta vakcinisani.

I ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je krajem novembra objasnila da će potvrde biti validne šest mjeseci nakon primanja druge doze vakcine protiv korona virusa, odnosno od obolijevanja, zbog čega je i ona ohrabrila građane da prime treću dozu.

„Važno je da građani shvate važnost treće doze vakcine, jer ako je prošlo više od perioda koji je potreban od druge doze do potpune zaštite, mogu se smatrati nevalidno imunizovanim“, kazala je Borovinić Bojović.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.