Lažne tvrdnje samozvanog ljekara da je COVID-19 samo koncept na papiru

2711

Robert Jang sada je već poznati teoretičar zavjere i ljekar sklon širenju dezinformacija.

On je opet glavni akter videa koji je nastao prije više mjeseci, a koji opet cirkuliše društvenim mrežama. Robert Jang, koji se predstavlja kao ljekar, tvrdi da je COVID-19 “samo koncept koji postoji na papiru”. Osnov za ovu teoriju je tvrdnja da niko ne može da izoluje, pročisti i identifikuje zaraznu prirodu virusa:

“Prije više godina sam ponudio nagradu od 5 miliona dolara onome ko može da izoluje, pročisti i identifikuje zaraznu prirodu HIV-a, a isto se odnosi na COVID ili SARS. Nijedna osoba na svijetu nije izašla u javnost sa identifikacijom ovog navodnog virusa.”

Argument koji se odnosi na izolaciju virusa i koji bi trebalo da ospori njegovo postojanje, a samim tim i postojanje pandemije, nije tačan. Postoji više naučnih primjera o izolaciji virusa SARS-CoV-2 (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje) koji izaziva bolest COVID-19, gdje su takođe sekvencirali kompletan genom (ovdje, ovdje, ovdje). Američki Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti objavio je i fotografije izolovanih SARS-CoV-2 čestica.

Sijuksi Vajls, profesorica na Odjeljenju za molekularnu medicinu i patologiju Univerziteta u Oklandu, objašnjava da tvrdnje da koronavirusi nikada nijesu pročišćeni, pokazuju nerazumijevanje načina na koji virusi funkcionišu – i ne dokazuju da oni ne postoje. Oni koji to tvrde se, kako je pojasnila, pozivaju na zastarjelu mikrobiološku teoriju. Pojašnjava da se tvrdnje o prečišćavanju temelje na četiri postulata ili uslova koje je utvrdio njemački mikrobiolog Robert Koh još u 19. vijeku o tome kako zaključiti da li je mikrob uzrok bolesti. Jedan od ovih uslova predviđa da organizam mora biti izolovan od domaćina, odnosno zaraženog čovjeka, prije nego što se gaji u čistoj kulturi.

Međutim, Vajls kaže da je barem jedan od tih postulata zastario još u Kohovo vrijeme, i da su svi odnose na period prije otkrivanja virusa:

“Virusi nijesu kao bakterije kojima je Koh bio zaokupljen. Virusi moraju da preuzmu ćeliju domaćina da bi se replicirali, odnosno, pretvaraju ćelije u fabrike koje proizvode viruse. I u zavisnosti od toga koje proteine ​​virus ima na svojoj površini, on može biti u stanju da inficira samo vrlo specifične ćelije određenih vrsta domaćina ili širok spektar ćelija iz mnoštva različitih vrsta”, rekla je Vajls.

I virusolog Linda Koflin, docent za mikrobiologiju u bolnici Mount Sinai smatra da je apsolutno lažna tvrdnja da nikad nije dokazano da postoji virus štetan za ljude. Ona je za Rojters rekla da postoje brojni primjeri virusa za koje se zna da izazivaju bolesti kod ljudi:

“Na isti način na koji možemo pratiti DNK koja se nalazi na mjestu zločina, naučnici mogu da identifikuju viruse koji su uzročnici ljudskih bolesti tako što će ih izolovati od zaraženih pojedinaca, sekvencionirati njihov genetski materijal da bi ih identifikovali, direktno ih vizualizujući (elektronskom mikroskopijom) i indirektno vizualizujući njihove efekte na ćelije, kao i potvrđujući njihovu sposobnost da izazovu bolest testiranjem izolovanih i karakterisanih virusa na životinjskim modelima”

Otkrivajući ko je Robert Young, Faktograf se poziva na pisanje portal Media Matters, koji Janga opisuje kao prevaranta koji je, između ostalog, zarađivao milione prodajom lažnih medicinskih ljekova oboljelima od raka, a odslužio je i zatvorsku kaznu zbog rada bez ljekarske dozvole. On je diplomu stekao na Koledžu za prirodno zdravlje Clayton, u Birmingemu u Alabami, koji je zatvoren 2010. godine jer nije dobio akreditaciju za svoj nastavni program. Zbog bavljenja medicinom bez dozvole, a u sklopu nagodbe o priznanju krivice, Young je morao javno na sudu da prizna da nije mikrobiolog, hematolog, medicinski ili naturopatski ljekar ili školovani naučnik.  Godinu kasnije u tužbi koju je protiv njega podnijela žena oboljela od raka, koju je liječio “alkalnom terapijom”, određeno mu je da plati odštetu od 105 miliona dolara. Nakon izlaska iz zatvora 2017. godine, Jang je nastavio da promoviše svoje navodne ljekove na svojoj internet i Facebook stranici, kao i putem online prodavnice pHMiracleProducts.com, označavajući ih kao “prehrambene proizvode”.

Ovu objavu ocjenjujemo kao pseudonauku. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.