Laži sa turske televizije: Vakcine nijesu izazvale deformitete kod beba, fotografije su stare više godina

1480

Svako društvo na svijetu sada ima dominantan i zajednički strah od koronavirusa, koji teoretičari zavjera vješto iskorišćavaju. Ovoga puta netačna tvrdnja na tu temu stigla nam je iz Turske. Manipulatori su, u namjeri da tvrdnju potkrijepe dokazima, iskoristili fotografije beba sa deformitetima.

Da bi bilo jasnije, na Facebook stranici koju možete posjetiti ovdje, 6. oktobra ove godine objavljen je video u kome jedan političar iz Turske na konferenciji za medije tvrdi da su u toj državi rođene bebe sa deformitetima zbog vakcina protiv koronavursa, a koje su s napravljene na bazi iRNK/mRNA tehnologije. Video prati i kratak tekst:

“Ovo je teški zločin nad čovječanstvom. Turska nacionalna televizija objavila je vijest kako je u toj zemlji nakon cijepljenja trudnica, rođeno nekoliko djece sa više pari ruku i životinjskim repovima. Dakle, sada je i više nego jasno kako je ovo eksperimentalno cjepivo, zapravo genska terapija”, kaže se u opisu.

Taj video ima preko osam hiljada pregleda i gotovo stotinu komentara, dok je na YouTubeu moguće pronaći nekoliko korisnika koji su podijelili isti sadržaj. Jedan od je televizija ULKE TV, sa preko 230 hiljada pregleda.

U videu političar Fatih Erbakan iz “Nove stranke blagostanja” tvrdi da mRNA vakcine protiv koronavirusa, Fajzer i Moderna, utiču na razvoj djece, odnosno njihovu deformaciju. Takođe se navodi da su “sumnjive supstance pronađene u vakcinama u Japanu.”

Tvrdnja Erbakana da vakcine utiču na razvoj djece nema utemeljenja u nauci. Do sada smo više puta pisali o mRNA vakcinama i raskrinkavali tvrdnje “kako one utiču na DNK”.

To su demantovali i iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i pojasnili da je tehnologija iRNK/mRNA vakcina protiv koronavirusa podvrgnuta rigoroznim testiranjima, te da su ispitivanja pokazala da pružaju efikasan imunološki odgovor protiv bolesti koju virus izaziva. 

“Tehnologija vakcine mRNK se proučava već nekoliko decenija. mRNA vakcine nijesu žive vakcine protiv virusa i ne ometaju ljudsku DNK”, kažu u SZO.

Kada govorimo o “sumnjivim supstancama” u vakcinama u Japanu, tačno je da je u avgustu povučena određena količina Moderna vakcina, jer je u jednoj bočici otkrivena “nepoznata supstanca”. U zvaničnom saopštenju Moderne i Takeda kompanije iz Japana stoji da bi uzrok problema mogla biti proizvodna linija, za šta je zadužena farmaceutska kompanija Rovi, koja pakuje vakcine.

Nakon zdravstvene procjene koju su sproveli Moderna i Takeda, utvrđeno je da rijetko prisustvo čestica nerđajućeg čelika u savremenoj vakcini protiv COVID-19 ne predstavlja rizik za sigurnost pacijenata i ne utiče negativno na proizvod. Metalne čestice te veličine ubrizgane u mišić mogu rezultirati lokalnom reakcijom, ali je malo vjerovatno da će rezultirati drugim neželjenim reakcijama.

Političar iz Turske, koji je više puta širio dezinformacije vezano za koronavirus, time je izvukao iz konteksta ono što mu se dopalo i u nastavku, tvrdnje o štetnosti vakcina potkrijepio fotografijama beba.

“Kao što možete videti, ovde je beba sa repom rođena zbog genetskog oštećenja. Beba je normalna ljudska beba sa repom na leđima. Evo slike bebe rođene sa četiri noge i tri ruke”.

On je prikazao tri fotografije, od kojih je jedna digitalno obrađena, na kojoj je dijete sa repom. Upotrebom programa za pretragu fotografija TinEye došli smo do podatka da je fotografija nastala prije više godina, kao i da se nalazi u Online naučnoj biblioteci, gdje je jasno naznačeno da je digitalno manipulisana.

Istom pretragom smo došli do podatka da je druga fotografija koja je prikazana u videu, fotografija bebe koja je zapravo rođena sa sindromom vukodlaka u Indiji 2013. godine.

U toj zemlji je nastala i treća fotografija, na kojoj je dijete sa više ekstremiteta. Riječ je o sijamskim blizancima koji su rođeni 2016. godine o čemu su izvještavali mediji.

Ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest. Nju dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.