Dok sukobi u palestinskim teritorijama i Izraelu traju, mediji i društvene mreže raspredaju o tome – ko bi se mogao staviti na čiju stranu. S obzirom na to da su SAD veliki saveznik Izraela odmah su krenule spekulacije da bi Rusija mogla biti na suprotnoj strani.  

Video kruži društvenim mrežama, na kojem se vidi predsjednik Rusije, Vladimir Putin, koji navodno poručuje:  

Putin potvrdio slanje vojske u Palestinu… Bravooooo 
Rusi ce za koji dan biti vec u Gazi pa da vidimo Izrael 

Vladimir Putin se za sada, ako je vjerovati pretrazi na Guglu, nije lično obraćao povodom sukoba. Ruski stav iznio je portparol Kremlja, Dmitri Peskov koji, između ostalog, kaže:  

“Moskva ima dugogodišnje istorijske veze sa Palestincima, ali i “mnogo zajedničkog” sa Izraelom, uključujući i činjenicu da su mnogi Izraelci bivši ruski državljani”, rekao Peskov. 

Svakako je teško za povjerovati da bi Rusija ili sam Putin rekli nešto poput spornih navoda.  

O ovoj temi pisao je AP.  

Njihov tim bavio se originalnom objavom koja je sporna, a u kojoj Putin navodno upozorava SAD da se ne miješaju u sukob. Samo jedan od video snimaka koji se širi Tik tokom prikupio je preko 10 hiljada pregleda. U njemu se, kao u spornoj objavi, na engleskom Putinu pripisuje da je rekao:  

„Amerika želi da uništi Izrael kao što mi uništavamo Ukrajinu u prošlosti. Upozoravam Ameriku. Rusija će pomoći Palestini, a Amerika ne može ništa.” 

Putin ništa slično nije rekao. U pitanju je njegovo obraćanje s kraja 2022, kada je govorio u okviru ruskog vijeća za ljudska prava i to na temu nuklearnog naoružanja, a to su prenijeli svjetski mediji. 

Dezinformacije o sukobu Hamasa i Izraela nastavljaju da se šire, a Raskrinkavanje je već pisalo o nekoliko slučajeva u kojima su plasirane netačne informacije.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article