Snimak prikazuje fudbalsko slavlje a ne bombardovanje Gaze 

637

Nakon iznenadnog napada Hamasa u subotu ujutru, društvene mreže su preplavljene fotografijama i video sadržajem koji svjedoči o vazdušnim napadima u Pojasu Gaze. 

Na Fejsbuku je podijeljen jedan takav video, a autor u objavi tvrdi da “Palestinci koriste vatromet kako bi zbunili borbene avione izraelskih obrambenih snaga tokom napada”. 

“Pojas Gaze večeras nakon izraelskih napada. 

Postoji teorija da Palestinci koriste vatromet kako bi zbunili borbene zrakoplove izraelskih obrambenih snaga tijekom njihovih napada”, piše u objavi. 

Obrnuta pretraga videa pokazuje da datira od 16. jula ove godine, što dokazuje da ne prikazuje bombardovanje Gaze. 

U opisu videa je navedeno “CRB”, odnosno skraćenicu fudbalskog kluba CR Belouizdad iz Alžira. Video prikazuje slavlje navijača tog kluba tokom proslave fudbalske titule. 

Medijski navodi potvrđuju da je slavlje organizovano 16. jula 2023, te da nema veze sa sukobom Izraela i Palestine. 

“U subotu uveče, Alžir je bio svjedok grandioznog slavlja koje su navijači CRB-a priredili povodom proslave 10. titule prvaka Alžira u istoriji kluba, kao i 61. godišnjice Rouge et Blanc. 

Kao i 2020. godine , tokom 7. krunisanja CR Belouizdada u Ligi 1, nebo El Bahdže je pretvoreno u blistavo platno zahvaljujući hiljadama dimnih bombi i vatrometa koje su zapalili njegovi navijači u različitim uporišta kluba”. 

Na internetu su dostupni brojni drugi video snimci koji prikazuju slavlje, ali iz druge perspektive. 

Zbog činjenice da video prikazuje proslavu fudbalske titule u Alžiru, a ne bombardovanje Gaze, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article