Putin zabio Srbiji nož u leđa – priča bez dokaza

Autor teksta iskoristio je komentar objavljen u jednom mediju i na osnovu njega objavio tekst sa netačnim naslovom Srpski portal Espreso.rs objavio je 3. decembra tekst pod naslovom: Espreso prenosi djelove komentara objavljenog u slovenačkom listu Delo, kojim se autor osvrnuo na značaj otkrivanja obavještajne afere u Srbiji, ocjenjujući da će ta afera imati dublje …

417

Autor teksta iskoristio je komentar objavljen u jednom mediju i na osnovu njega objavio tekst sa netačnim naslovom

Srpski portal Espreso.rs objavio je 3. decembra tekst pod naslovom:“PUTIN ĆE PRODATI SRBIJU I ZABITI JOJ NOŽ U LEĐA! Ovaj TEKST odzvanja RUSIJOM i Srbima se neće nikako svideti”

Espreso prenosi djelove komentara objavljenog u slovenačkom listu Delo, kojim se autor osvrnuo na značaj otkrivanja obavještajne afere u Srbiji, ocjenjujući da će ta afera imati dublje političke posledice u Srbiji i da su odnosi sa Rusijom u većem problemu nego što se čini.List smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima važnije sfere interesa od Balkana i blokiranja NATO i tvrdi da bi se Rusija odrekla Balkana, bez borbe, u korist američkog sponzorstva, ako SAD i EU omoguće Moskvi da legalizuje „aneksiju Krima i jugoistočne Ukrajine“.

Portal Espreso vjerodostojno prenosi komentar objavljen u slovenačkom listu, ali uz neodgovarajući naslov.

Ovakvim naslovom Espreso navodi čitaoce na zaključak da su odnosi Srbije i Rusije uzdrmani i da je na pomolu sukob dvije zemlje i izdaja Srbije od strane Rusije, za što ne daje relevantne dokaze.  Ovu objavu zato ocjenjujemo kao „dezinformacija”.

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu “dezinformacija” dobijaju izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me)

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 27.01.2021.

Espreso: Dezinformacija,Demantovano

Autor:

Milica Bogdanović

Objavljeno:

10/12/2019

Ocjena:

Demantovano, Dezinformacija