Raonić nije primoran da napusti stadion, zbog uvreda promijenio tribinu

1146

Remi reprezenatacija Crne Gore i Holandije ostao je u sjenci ružnog i neprihvatljivog događaja na tribinama – grupa navijača reprezentacije vrijeđala je direktora Javnog servisa Borisa Raonića koji je sinoć došao na utakmicu.

Pojedini mediji su uz objavu uvreda sa društvenih mreža, naveli i da je Raonić, nakon uvreda napustio stadion pod Goricom.

“Navijači reprezentacije, sudeći prema video snimku sa društvene mreže Tviter, primorali su generalnog direktora RTCG-a Borisa Raonića da pred utakmicu Crne Gore i Holandije napusti stadion” navodi se u tekstu portala Standard.

Ista vijest podijeljena je i na fejsbuk stranici pomenutog portala.

Portal Aktuelno.me u prvoj verziji objavljene vijesti, takođe je naveo da je Raonić napustio stadion, što se vidi iz URL-a objavljene vijesti.

Portal cgvijesti.net, takođe je, pozivajući se na portal Standard objavio istu vijest.   

Šta se u stvari desilo?

Raonić je pokušao da uđe na stadion, i to na istočnu tribinu, ali su se na ulazu nalazili navijači koji su ga vrijeđali i nisu mu dozvolili da uđe na stadion. Nakon toga, Raonić je utakmicu pratio sa zapadne tribine, o čemu svjedoči i objavljena fotografija neposredno nakon početka utakmice.

“Go Montenegro” napisao je Raonić na tviteru uz fotografiju stadiona, sa zapadne tribine.

Da je spriječen da uđe na istočnu tribinu, potvrdio je i u objavi na fejsbuku.

“Nekoliko crnogorskih medija objavilo je večeras snimke na kojima je grupa osoba vrijeđanjem iz daljine i prijetnjama pokušala da me spriječi da prisustvujem utakmici naše nacionalne reprezentacije protiv Holandije, na istočnoj tribini…Međutim, večeras sam bio sa maloljetnim sinom i nekoliko njegovih drugara i oni su bili šokirani i uplašeni divljačkim ponašanjem i urlicima 20ak osoba koji se predstavljaju kao navijači, i zbog čega sam otišao da utakmicu ispratimo s druge tribine” napisao je Raonić na fejsbuku.

Dakle, Raonić nije napustio stadion, već je utakmicu pratio sa zapadne tribine, umjesto sa istočne gdje je bio spriječen da uđe.

Zbog toga, objave pomenutih portala dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___
Edit: 16.11.2021.

Portal Standard objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.