Ratna propaganda: Birmingem završio u Ukrajini

2287
ratna-propaganda-lazna-vijest

Užasne scene sukoba u Ukrajini nižu se svakog dana, a dezinformatori se ne libe da koriste maštu kako bi se svrstali na jednu stranu. Ratna propaganda je već u pogonu i tako dolazi do povezivanja nepovezivih stvari. 

Društvenim mrežama širi se snimak u kojem se jasno vidi kadar snimanja, nalik filmskom setu. Čuje se i kako reditelj daje znak, nakon kojeg ljudi počinju da trče, uz prateću buku i vrisak.

Objavu prati tekst “Misli svojom glavom”, koji aludira na to da je u pitanju režirana scena, kojom Ukrajinci pokušavaju da lažiraju paniku usljed ruskog napada. 

Isti snimak dijeljen je i na drugim profilima. Na jednom od njih prateći tekst glasi:

“Evo kako CNN namešta Rusiju. Delite da svi vide. Snimak je Autentični.”

Ono što su dezinformatori pogodili, jeste da se u stvari zaista radi o režiranoj sceni. Ali, ne o onoj koju su Ukrajinci, navodno, uz pomoć CNN-a ili bilo koga drugog iskoristili kako bi predstavili lažni napad Rusije. 

Zapravo se radi o kadru sa snimanja sci-fi filma “Invasion planet earth”, o čemu je pisao i Istinomer. 

Iako film nije zaživio toliko među publikom, poprilično je ispraćen u britanskim medijima. Jer, radnja se snimala u Birmingemu, koji je od Ukrajine udaljen oko 3000 kilometara. A, u samoj sceni o kojoj pišu dezinformatori učestvovalo je i oko 900 lokalnih statista.

O snimanju je pisao i BBC. U njihovom video prilogu se zapravo može vidjeti i ista scena, sa dodatim vizuelnim efektima. Snimanje filma ispratio je i Birmingham Live i to 2014. kada je radni naziv filma glasio “The kaleidoscope man”.

Uzimajući sve te informacije u obzir, dolazimo do zaključka da je ratna propaganda u povoju, te da profili puni teorija zavjere i lažnih vijesti ne namjeravaju da se zaustave. Takođe, očigledno, ova objava dobija ocjenu “Lažna vijest”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article