avalski-toranj-lazna-vijest

U mnogim zemljama svijeta ovih dana osvitale su zastave Ukrajine u znak podrške narodu i nezavisnoj zemlji koju je napala susjedna Rusija. Ipak, ima i onih koji podržavaju zvaničnu Moskvu i njenog lidera, Vladimira Putina, što smo mogli vidjeti i u Crnoj Gori. U tom ogromnom protoku informacija, bilo je i dezinformacija i lažnih vijesti. Ovog puta u fokusu je bio čuveni beogradski monument – Avalski toranj.

Na portalu Gradski.me objavljena je informacija da ‘srpski mediji s ponosom ističu kako su bljesnule boje ruske zastave, što je oduševilo brojne Beograđane koji su podijelili ovaj prizor putem društvenih mreža’.

“Dok cijela Evropa osuđuje agresiju na Ukrajinu, Avalski toranj u bojama zastave Rusije”, naslov je Gradskog portala.

To prati i fotografija tornja, koja je prilično lošeg kvaliteta, što su dijelili i pojedini korisnici Tvitera

Da Avalski toranj nije bio osvijetljen u bojama ruske zastave, tvrde u preduzeću “Emisiona tehnika i veze” iz Srbije. U odgovoru za Istinomer.rs, oni su pojasnili:

„Povodom 28. februara – Međunarodnog dana retkih bolesti, Avalski toranj je poslednja tri dana februara osvetljen u bojama koje simbolišu borbu protiv retkih bolesti“.

Boje u kojima je tom prilikom osvijetljen toranj su roza, plava i zelena, koja je na samom vrhu tornja. To se na fotografijama koje su dijeljene ne vidi jasno zbog magle, kao i zbog signalnog svijetla za avione koje kada bljesne, izgleda kao da je ju pitanju bijela boja.

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu  ‘lažna vijest’.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article