Različiti sojevi koronavirusa su realnost, kao i COVID-19

894

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela brojne ljudske živote širom svijeta od trenutka kad je registrovan prvi slučaj u Kini u decembru 2019.godine, ne prestaju da se šire lažne vijesti u kojima se negira postojanje ove bolesti i različitim varijantama virusa koji je uzrokuje.

U  jednoj od objava na Fejsbuku se navodi:

Ovaj citat pripisuje se doktorki Nadi Jurinčić o čijim smo neistinitim tvrdnjama pisali ranije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u članku o varijantama virusa koji izaziva COVID-19  objašnjava da su višestruke varijante virusa koji uzrokuje COVID-19 dokumentovane u SAD-u i širom svijeta tokom ove pandemije.

Dalje se pojašnjava da se u Južnoj Africi pojavila druga varijanta pod nazivom B.1.351 nezavisno od B.1.1.7. Prvobitno otkriven početkom oktobra 2020. godine, B.1.351 dijeli neke mutacije sa B.1.1.7. Slučajevi uzrokovani ovom varijantom zabilježeni su u SAD krajem januara 2021. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je na svom sajtu podijelila intervju  sa ljekarom Soumijom Svaminatan koja govori o registrovanim novim sojevi u  Velikoj Bitaniji i Južnoj Africi.

Kada se ima u vidu da su relevantne međunarodne, zdravstvene institucije jasno ukazale da postoje novi sojeve koroanvirasa ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article