Različiti sojevi koronavirusa su realnost, kao i COVID-19

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela brojne ljudske živote širom svijeta od trenutka kad je registrovan prvi slučaj u Kini u decembru 2019.godine, ne prestaju da se šire lažne vijesti u kojima se negira postojanje ove bolesti i različitim varijantama virusa koji je uzrokuje. U  jednoj od objava na Fejsbuku se …

376

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela brojne ljudske živote širom svijeta od trenutka kad je registrovan prvi slučaj u Kini u decembru 2019.godine, ne prestaju da se šire lažne vijesti u kojima se negira postojanje ove bolesti i različitim varijantama virusa koji je uzrokuje.

U  jednoj od objava na Fejsbuku se navodi:„Ne postoje nikakvi zanzibarski ili britanski sojevi, kao što ne postoji covid! Postoji samo laž! Dr Nada Jurinčić“.

Ovaj citat pripisuje se doktorki Nadi Jurinčić o čijim smo neistinitim tvrdnjama pisali ranije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u članku o varijantama virusa koji izaziva COVID-19  objašnjava da su višestruke varijante virusa koji uzrokuje COVID-19 dokumentovane u SAD-u i širom svijeta tokom ove pandemije.„Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je identifikovalo varijantu pod nazivom B.1.1.7 sa velikim brojem mutacija u jesen 2020. godine. Ova varijanta se širi lakše i brže od ostalih varijanti. U januaru 2021. godine stručnjaci iz Velike Britanije izvijestili su da je ova varijanta možda povezana sa povećanim rizikom od smrti u poređenju sa drugim varijantama virusa, ali potrebno je još studija da bi se potvrdio ovaj nalaz. Od tada je otkriven u mnogim zemljama svijeta. Ova varijanta je prvi put otkrivena u SAD krajem decembra 2020.godine“, objašnjava CDC.

Dalje se pojašnjava da se u Južnoj Africi pojavila druga varijanta pod nazivom B.1.351 nezavisno od B.1.1.7. Prvobitno otkriven početkom oktobra 2020. godine, B.1.351 dijeli neke mutacije sa B.1.1.7. Slučajevi uzrokovani ovom varijantom zabilježeni su u SAD krajem januara 2021. godine.„U Brazilu se pojavila varijanta pod nazivom P.1 koja je prvi put identifikovana kod putnika iz Brazila, koji su testirani tokom rutinskog pregleda na aerodromu u Japanu, početkom januara. Ova varijanta sadrži skup dodatnih mutacija koje mogu uticati na njenu sposobnost prepoznavanja od antitijela. Ova varijanta je prvi put otkrivena u SAD krajem januara 2021.godine“, navodi CDC koji konstatuje da se čini da se ove varijante šire lakše i brže od ostalih varijanti što može dovesti do više slučajeva COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je na svom sajtu podijelila intervju  sa ljekarom Soumijom Svaminatan koja govori o registrovanim novim sojevi u  Velikoj Bitaniji i Južnoj Africi.„Od početka godine pratili smo ovaj virus i znamo da je prošao kroz puno promjena i da je ranije bilo varijanti. Sada su u ovom trenutku postojale dvije posebne varijante koje su prijavljene SZO. Jedan je identifikovan u Velikoj Britaniji, a jedan u Južnoj Africi. Imaju jednu zajedničku promjenu, nazivamo je mutacijom N501I. Ali, u suprotnom su ta dva različita. A razlog za zabrinutost je taj što su obje ove varijante povezane sa povećanjem broja slučajeva u obje ove zemlje. A, naučnici su ovo sada proučavali i otkrili da se ove varijante imaju tendenciju da se brže šire, više su prenosive ili zaraznije. Dakle, to je zabrinjavajući dio. Međutim, do sada izgleda da ne izazivaju teže bolesti ili višu stopu smrtnosti ili bilo kakve različite kliničke manifestacije“ objašnjenje je doktorke Svaminatan.

Kada se ima u vidu da su relevantne međunarodne, zdravstvene institucije jasno ukazale da postoje novi sojeve koroanvirasa ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

08/03/2021

Ocjena:

Lažna vijest
In this article