Zastave i manipulacije: Lajčak tokom posjete Prištini nije promovisao ideju “Velike Albanije”

1291

Balkanska turneja visokog zvaničnika EU Miroslava Lajčaka tokom prethodnih nekoliko dana, izazvala je veliko interesovanje regionalnih medija, a samim tim veliki broj spekulacija.

Jednu od njih, objavile su i Novosti.rs. navodeći da je na sastanaku Lajčaka sa političarima sa Kosova, promovisana ideja “Velike Albanije”.

“Na zvaničnom Tviter nalogu Miroslava Lajčaka postavljena je fotografija sa sastanka sa Ramušom Haradinajem iza koga je postavljena albanska zastava. Crveni barjak sa dvoglavim orlom stajao je tik pored Ramuša Haradinaja tokom zvaničnog sastanka tako da slovački diplomata nije mogao a da to ne primeti. U pitanju je očigledno simbolična i opasna promocija paklenog projekta “velike Albanije” koji u praksi uveliko sprovode vlasti u Prištini i Tirani” navodi se u tekstu Novosti.

Isti tekst prenio je i happytv.rs.

Tokom sastanka Haradinaja sa Lajčakom, u sali su stajale državna zastava Kosova, zastava sa logom Haradinajeve stranke, (Alijansa za budućnost Kosova),  kao i državna zastava Albanije kojoj je privržen dio značajan dio Albanaca sa Kosova. Ipak nije bilo zastave tzv “Velike Albanije”.

Opšta diplomatska praksa, predviđa da se na sastancima visokih zvaničnika ističu zastave zemlje odakle su zvaničnici. Haradinaj, koji trenutno nije na nijednoj od javnih funkcija na Kosovu, istakao je i državnu zastavu Albanije.

Takođe, na strani na kojoj je sjedio Lajčak sa saradnicima, istaknuta je samo zastava EU, i njemu se ni sa tog aspekta, ne može pripisati “promocija zastave Velike Albanije”.

Nacionalna zastava Albanije, sastoji se od crvene pozadine na kojoj se pojavljuje dvoglavi crni orao. Ova zastava datira još iz doba Skenderega, iz 15. vijeka. Ona je, 1912, trenutka kada je Albanija postigla nezavisnost od Otomanskog carstva proglašena za simbol njihove nacije.

U medijima su se ranije pojavila pojašnjenja, da dvoglavi orao nije simbol nikakve “Velike Albanije”

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj pojasnio je da je postavljanje ruku u oblik dvoglavog orla „jednostavno nacionalni simbol sa albanske zastave“.

„Ne postoji neki simbol Velike Albanije. Ljudi pokazuju rukama dvoglavog orla da pokažu da su Albanci, ništa više. Kao na primjer što Srbi podižu tri prsta“, ukazuje Muškoljaj u tekstu za Danas.

Imajući u vidu da je posjeta visokog zvaničnika EU iskorišćena i za medijske manipulacije, ovaj izvještaj dobija ocjenu “manipulacija činjenicama”

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Novosti: Manipulisanje činjenicama happy tv: Manipulisanje činjenicama

In this article