Razlog uništavanja jaja je ptičiji grip, a ne skrivena agenda 

490

Dezinformacije i lažne vijesti na internetu koje se dovode u vezu sa uzgojem i proizvodnjom hrane nisu rijetka pojava.  

Moglo bi se reći da je širenje negativne propagande na pomenutu temu veoma često, a sve obično bude potkrijepljeno tezama poput onih o „skrivenoj agendi“ i „zlu sa zapada“. 

Jedan takav primjer ogleda se u nedavnoj fejsbuk objavi profila pod nazivom „Hop Portal“. 

Naime, sa tog naloga podijeljen je video snimak na kojem možemo vidjeti kako se uništava velika količina jaja. 

„Argentina- uništili 350.000 jaja i likvidirali 200.000 kokoši zbog “ptičje gripe”?  Ili zapravo provode agendu ?“, opis je Fejsbuk posta. 

Tvrdnja o uništenju više od 350.000 jaja u Argentini nesumnjivo je tačna, međutim pažnju privlači tendenciozna tvrdnja o „sprovođenju agende“. 

Snimak koji je podijeljen na Fejsbuk profilu predstavlja isječak šire verzije videa koji je na zvaničnoj Instagram stranici 15. aprila objavila argentinska živinarska kompanija Avicola Santa Ana

„Uprkos NEGATIVNOM rezultatu testova 13.4, bili smo prinuđeni da uništimo 360.000 jaja koja su danas pogodna za konzumaciju. Ova tužna slika će se ponavljati iz dana u dan dok se ne završi blokada koju je nametnula SENASA. Želimo da se vratimo na posao“, navodi se u opisu objave. 

Inače, SENASA je argentinska Nacionalna služba za zdravlje i kvalitet agro-hrane. 

Da je od njih stigla naredba za uništavanje par stotina hiljada jaja nakon izbijanja ptičijeg gripa, prenijeli su brojni mediji, ali i fact-checking portali koji su se bavili razbijanjem dezinformacija koje je izazvao snimak. 

Jedna od lažnih vijesti u vezi snimka na kojem se vidi uništavanje jaja odnosila se i na tvrdnju da se taj događaj desio u Americi, što su pojedini korisnici društvenih mreža okarakterisali kao namjerno izazivanje nestašice. Takve tvrdnje raskrinkali su međunarodni fact-checking portali

Uzimajući u obzir stvarne činjenice koje su objavili relevantni mediji, jasno možemo zaključiti da je uništavanje jaja u Argentini mjera predostrožnosti koja je uslijedila nakon naredbe Agencije za kvalitet hrane. 

Upravo zbog toga, fejsbuk post koji sugeriše da je riječ o sprovođenju skrivene agende ocijenili smo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article