Agresija Rusije na Ukrajinu dodatno je stavila geopolitička dešavanja u fokus medija i korisnika društvenih mreža, a samim tim i u fokus propagande i dezinformacija pa se tako na našem govornom području, u proruskim medijima i Fejsbuk stranicama redovno objavljuju netačne informacije vezane za ove teme.  

Iako je dezinformisanje javnosti o ratu u Ukrajini svoj vrhunac doživjelo tokom prošle godine, propaganda se nije smirila i publici se i dalje redovno plasiraju lažne vijesti vezane za predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, NATO, Sjedinjene Američke Države.  

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje tokom maja je razobličila više dezinformacija o Ukrajini među kojima se našla tvrdnja da je američki senator Lindzi Grejem tokom sastanka sa Zelenskim rekao „da je ubijanje Rusa najbolja američka investicija“.  

Javnosti je servirana i tvrdnja da se Zelenski iz posjete evropskim zemljama, „nakon prijetnji iz Moskve više neće vratiti u Ukrajinu“, iako je on već bio u svojoj državi u momentu objavljivanja te vijesti.  

Zelenskom su korisnici društvenih mreža, netačnim prevođenjem, pokušali da iskonstruišu izjavu koja bi trebalo da znači da se on kao vojnik ne bi borio u ratu.  

Da propagandni narativi o geopolitičkim protivnicima Rusije ne moraju biti ekskluzivno vezani za Ukrajinu dokazali su nam i domaći portali koji su javnost „izvijestili“ da je „NATO vježba “Immediate Response 23” izmještena iz BJRCG u BJRM“, odnosno iz Crne Gore u Sjevernu Makedoniju iako to nije bio slučaj.  

Korisnici društvenih mreža su 9. maja imali priliku da vide i tri dijela na kojem se vide Bijela kuća, njemački Bundestag i zgrada UN-a, na kojima je navodno bila projektovana poruka „Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada“, iako se takva poruka nije pojavljivala na ovim zdanjima.  

Na kraju, razmjer propagande i teorija zavjere pokazuje viralna tvrdnja sa društvenih mreža da je lice predsjednika SAD, Džoa Bajdena, zapravo maska a da se u Pentagonu dogodila eksplozija i da u Americi vlada haos. 

In this article