Grejem nije rekao da je ubijanje Rusa najbolja investicija 

927

Američki senator, Lindzi Grejem, našao se u žiži interesovanja nakon susreta sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim. Poznat po zapaljivoj retorici, Grejem je i ovoga puta prenaglio u komentarima na račun Rusa. Zbog toga je Rusija izdala nalog za njegovo hapšenje. Grejem je odgovorio da će taj nalog nositi kao medalju.  

Na internetu se pojavio video, koji je nespretno izmontiran od strane kabineta Zelenskog, a koji se sastoji iz dva momenta spojena u jedan. Tako posmatrano, čini se da Grejem šalje izuzetno lošu poruku. To, naravno, nije promaklo nekim medijima i korisnicima društvenih mreža.  

Među naslovima se izdvajaju:  

Američki senator: Ubijanje Rusa je naša najbolja investicija 

Skandalozna izjava američkog senatora: Smrt Rusa – najbolje potrošen američki novac

U jednom postu se kaže:  

Američki Republikanski senator Lindsey Graham,nazvao je smrt Rusa”najboljim novcem,koji smo ikada potrošili”,tijekom sastanka s Ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. 

U izmontiranom videu zaista djeluje kao da je Grejem to rekao. Ali, pojavio se i originalni video, koji nije montiran i iz kojeg je jasno da senator nije rekao da je “smrt Rusa najbolji novac koji su SAD ikada potrošile”. 

Na sastanku, Zelenski je govorio o američkoj pomoći od 38 milijardi, te da je to velika i važna podrška, na šta je Grejem odgovorio: “Najbolji novac koji smo ikada potrošili”. 

Zatim slijedi sporni dio u kojem je Grejem govorio o počecima rata u Ukrajini i o tome kako su mnogi mislili da će je Rusi pregaziti za nekoliko dana. Tada je prokomentarisao: “A, sada ginu Rusi”. Na to je Zelenski rekao da je tako, ali da su Rusi na ukrajinskoj teritoriji i tu je kraj video isječka.  

Grejem je poznat po čvrstom stavu prema Rusiji. Prošle godine je rekao da je jedini način da se invazija završi – “da neko sredi Putina”.  

Svakako, ovog puta nije rekao da je “smrt Rusa najbolje potrošen novac” od strane SAD, već je govorio o pomoći Ukrajini. Nakon toga je uslijedio sporni komentar  

Ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article