Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog izvora ili dokumenta…

Portal Borba je 2. septembra objavio članak pod naslovom “Odmotava se klupko”.

U članku se navodi:

Srpski istražitelji došli su do operativnog podatka da jedan crnogorski biznismen, blizak vladajućem režimu, finansira jedan medij, odnosno internet televiziju, u Srbiji za potrebe tamošnje opozicije.

Ova informacija potvrđena je našem portalu iz više izvora. Ime tog biznismena dovodi se u vezu i sa poslovima s druge strane zakona, a prije više od jedne decenije je i hapšen.

Osim što, iz sjenke, finansira jedan medij u Srbiji, on je povezan i sa pojedinim firmama koje se bave preprodajom oružja.

Ovu informaciju nijesu prenijeli ostali mediji. 

Ovo je primjer neprovjene vijesti bez osnovnih elemenata koji bi joj po novinarskom kodeksu dali validnost za objavu.

Riječ je o anonimnom biznismenu iz Crne Gore koji navodno finansira jedan anonimni medij u Srbiji, što je autor saznao konsultujući više anonimnim izvora.

Bez ijednog provjerljivog navoda, dokumenta, imena ili zvanične reference, nepotpisani autor portala borba je objavio teoriju da anonimni “srpski istražitelji” ispituju rad biznismena i provjeravaju, da li on zapravo svoj poslovni potez radi po nalogu “crnogorskih vladajućih struktura”.

S obzirom na to da u ovom članku ne postoji niti jedan provjereni podatak, pa čak ni podatak, ocjenjujemo ga sa “neprovjereno“.

Prema metodologiji Raskrinjavanje.me ocjenu “Neprovjereno” dobija medijski izvještaj koji nije ponudio dovoljno informacija da bi se tvrdnje iznesene u izvještaju mogle potvrditi ili nije moguće potvrditi te informacije usljed nepostojanja ili nedostupnosti pouzdanih izvora.

(Raskrinkavanje.me)